Gå direkt till textinnehållet

Drunknade Alan Kurdi håller fotograf vaken på nätterna

Fotografen Nilüfer Demir, som tog bilden på den kurdiske pojken Alan Kurdi, säger att upplevelsen var så stark att hon har svårt att sova på nätterna.

I en intervju med tidningen Vice.com berättar Nilüfer Demir att hon var på stranden utanför staden Bodrum i Turkiet för att fotografera några pakistanier som med gummibåt försökte ta sig till Grekland.

Hon berättar att hon kände sig paralyserad då hon upptäckte Alan Kurdi liggande på stranden.

”Samtidigt har jag ett uppdrag som fotograf, så jag tog bilden”, säger hon.

Annons Annons

Hon berättar att hon numera har svårt att sova.

”Jag önskar att jag inte tagit den där bilden. Jag hade föredragit att fotografera Alan då han leker på stranden. Det jag såg har satt djupa spår som håller mig vaken om nätterna.

”Men på samma gång är jag glad att världen äntligen bryr sig och sörjer ett dött barn. Jag hoppas att min bild kan bidra till att förändra hur vi ser på invandring i Europa, och att inga fler människor måste dö på sin väg ut ur ett krig.”

Det har förekommit diskussioner om det lämpliga att publicera bilder på döda barn. På det svarar Nilüfer Demir att ”om bilden gör att EU ändrar sin inställning till flyktingar, då var det rätt att publicera den. Jag har tagit många fotografier av flykting och ingen har haft en sådan effekt på det allmänna medvetandet. Men jag vill verkligen inte ta fler liknande bilder”.

Nilüfer Demir bild spreds i turkiska sociala medier och togs upp av medier över hela världen. Bilden på treårige Alan Kurdi har blivit en symbol för de faror som flyktingar från Syrien måste genomlida för att ta sig till Europa.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos