Gå direkt till textinnehållet

”Digitalradio bra för radion”

En digitalisering kommer att ge ett större, bredare utbud som radion som plattform behöver för att konkurrerera med andra medier. Det anser MTGs vd Christer Modig. Rättad 

– Det blir fler kanaler och vi kan komma ut nationellt, sa Modig idag under en debatt med SRs vice-VD Cilla Benkö, URs VD Erik Fichtelius och SBS radios VD Staffan Rosell.

Frågan om digitalradio har hamnat på dagordningen igen sedan public service-kommittén i sitt slutbetänkande nyligen föreslog en övergång från FM till digitalradio.

Cilla Benkö ville tona ned förväntningarna på ett stort antal nya kanaler – dagens SR-kanaler skulle ta upp hälften av bolagets tilldelning i ett digitalt marknät, betonade hon.

Annons Annons

Hon tryckte också på att finansieringen måste lösas om regeringen denna gång menar allvar med en övergång till digitalradio.

– Om det inte ska bli ett fullständigt politiskt misslyckande den här gången också så måste politikerna hosta upp pengar!

Vad talar då för att det inte blir ett nytt DAB-fiasko?

– 1995 var det bara public service som skulle gå över, och Sverige var rätt ensamma i Europa. Och det tillsköts inga pengar, det var ett dåligt nät och svårt att lyssna inomhus… svarade Cilla Benkö.

Panelen var överens om att man inte kan förlita sig på webbradio, ett markbundet digitalradionät krävs, för både demokratiaspekten och tillförlitligheten.

SBS radios Staffan Rosell trodde att SBS skulle kunna vara igång med digitalradio inom ett år, medan Benkö flaggade för betydligt längre omställningstid. Beslutet kan komma så sent som i november 2013.

 

Fler avsnitt
Fler videos