Gå direkt till textinnehållet

”Det är bara att kötta på”

Långa arbetsdagar, långa resor och nio livesända TV-debatter – valbevakningen är full av utmaningar för de skrivande journalisterna på Östersunds-Posten. ”Det här händer bara en gång vart fjärde år, så det är bara att kötta på”, säger nyhetschefen Gabrielle Bäckström från valturnébussen i Strömsund.

ÖP satsar mer än någonsin tidigare på årets valbevakning. En liten karavan drar nu runt mellan de åtta kommunerna i spridningsområdet och ställer politikerna mot väggen och arrangerar debatter som livesänds på ÖPs webb. I går var det Åre, i förrgår Krokom och i dag torsdag har valturnébussen anlänt till Strömsund.

– Det går strålande tycker jag. Vi har en husbil med fyra personer i, de stannar till i byar på vägen och gör webb-TV-intervjuer och sen har vi en bil till med släp med bland annat utrustning för våra TV-sändningar från debatterna på kvällarna. Vi liverapporterar hela tiden och har med oss frågor från läsare via Mittmedias satsning ”kandulova”, säger nyhetschefen Gabrielle Bäckström.

Mittmedias gemensamma satsning #kandulova som Journalisten berättat om tidigare innebär att läsarna avkräver löften från politikerna, som svarar direkt på sajterna. Responsen har varit stor – över 1 400 läsare har velat få löften av politikerna i Mittmedialand. Att pulsen i valrörelsen har ökat de senaste dagarna märks, tycker Gabrielle Bäckström.

Annons Annons

– Jag tycker det trummar på bra nu efter sommaren. Jag är grymt imponerad över alla våra medarbetare som kämpar. De flesta är ju skrivande journalister och har inte så mycket erfarenhet av TV. Vi har förstås lärt oss en massa om logistik och teknik och om livesändningar och det har förstås blivit en del trial and error, men det har rullat på väldigt bra.

Varje morgon inleds med ett politiskt paket där ÖP går igenom förra valrörelsens stora frågor i den kommun valturnébussen anländer till. Har vallöftena från 2010 infriats? är huvudfrågan.

– Det blir dels en bakgrundsinformation, dels ett avstamp inför debatten på kvällen. I Åre kom det bland annat att handla om bostäder som var en stor fråga förra valet, och som fortfarande är det, säger Gabrielle Bäckström.

De livesända TV-debatterna på kvällarna inkluderar representanter för alla partier som ställer upp i kommunvalet. Men man har också en duell mellan två huvudmotståndare och en reporter som modererar.

– TV-mediet är ju speciellt. I Åre blev vi tvungna att trycka ner kombattanterna i varsin stol eftersom de var väldigt långa och journalisten är lite kort.

– Det som kanske har varit roligast är eftersnacket som följer på debatterna. Folk dröjer sig kvar och pratar politik och det blir bra dialoger med kommuninvånarna. Man märker att det här sättet att jobba skapar engagemang. Förhoppningsvis märks det av i valdeltagandet sen. Och det är något helt annat än att sitta på redaktionen och ringa runt.

I liverapporten skrev du i dag att det blir långa dagar, från tio på morgonen till tio på kvällen i går, är det slitsamt?
– Ja, det är långt att åka så det blir långa dagar. Men det här händer bara en gång vart fjärde år, så det är bara att kötta på.

Det verkar som att ÖP satsar mer än vanligt på bevakningen?
– Vi har inte gjort något sådant här tidigare. Det kostar en del, men det här är en grundläggande del av vårt journalistiska uppdrag. Det är prioriterat, det är värt det.

ÖP kommer fram till valdagen att ha valdebatter från åtta kommuner samt en separat landstingsdebatt. Alla livesänds på ÖPs webb.
 

(Bilden ovan: ÖPs valturnémedarbetare, från vänster: Fredric Jämthag, Per Arnsäter, Urban Råberg, Linda Hedenljung, Johan Lindeberg, Karin Johansson, Roland Olsen. Foto: Olof Sjödin.

Fler avsnitt
Fler videos