Gå direkt till textinnehållet

Karin Olsson om konkurrenten: ”Parasitmedium”

Expressens biträdande chefredaktör kallar nyhetstjänsten Omni för ett ”parasitmedium” i ett inlägg på X – och uppmanar folk att inte länka till dem. ”Det är förstås jobbigt för en tidning som Expressen att varje dag få stryk i nyhetsarbetet av oss”, säger Omnis chefredaktör Markus Gustafsson.

”Ogillar när folk länkar till parasitmediet Omni istället för ursprungskällan. Lyft originaljournalistik, inte de som på några minuter rewritear andras hårda arbete”, skrev Karin Olsson på X på fredagen.

– Det var ett lite tillspetsat uttryck och en reaktion på att jag tycker att många är lata och länkar till rewritemediers länkar i stället för till originaljournalistiken, säger Karin Olsson.

Är det bara länkningen eller Omni i sig du är irriterad på?
– Det har ju alltid funnits sammanfattningstjänster, det är väl inget konstigt, Text-tv var en sådan. Jag har inget emot tjänsten som sådan, men tycker det är värt att påminna om vem som lägger ned det hårda och kostsamma arbetet på att ta fram nyheterna och granskningarna. Trots allt består kärnan i Omnis verksamhet att rewrita alla andra. Deras idé är att plocka russinen ur kakan hos alla andra.

Annons Annons

Kan man se det som att Omni ändå bidrar till större spridning av till exempel Expressens journalistik?
– Omni är en hyfsat smal nyhetstjänst, för oss är det nog mer betydelsefullt om Aftonbladet till exempel kreddar oss. Men de är också en del av ekosystemet.

Markus Gustafsson var med och grundade Omni för 10 år sedan och är i dag chefredaktör för tjänsten. Han kallar i en kommentar till Journalisten utspelet för okunnigt om hur Omni arbetar.

– Vi får väl för det första hoppas att hon inte använder samma språk när hon benämner Expressens egna journalister eller deras arbete, skriver han och fortsätter:

– Vi har 30 fantastiska journalister på Omni och Omni Ekonomi som arbetar 24/7 med såväl breakingarbete som fördjupande journalistik. Jag vågar dessutom påstå att Omni idag har Sveriges både mest kunniga och mest erfarna breakingredaktörer, och det är förstås jobbigt för en tidning som Expressen att varje dag få stryk i nyhetsarbetet av oss.

Just att man inte ska länka till Omnis rewrites av nyheter utan till ursprungskällan håller dock Markus Gustafsson med om.

– Vad gäller frågan om att länka till ursprungskällor så är ju inte det några konstigheter. Det är väl bra och riktigt att göra, precis som vi har som linje att alltid göra.

   Av: Hanna Lundquist & Lucas De Vivo

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos