Gå direkt till textinnehållet

Journalisten Fredid Román sköts ihjäl 53 dagar efter att hans son mördats

Mexikansk polis misstänker en koppling mellan kontraktsmorden på Bladimir och Fredid Román.

Den 1 juli sköts Bladimir Román ihjäl på öppen gata i kommunen Ocotico nära Chilpancingo, huvudstad i den sydmexikanska delstaten Guerrero. Attentatet var ett mysterium – Bladimir Román arbetade med att transportera kycklingar till den lokala marknaden och polisen hade stora svårigheter att hitta något möjligt motiv.

53 dagar senare, den 22 augusti, sköts hans pappa Fredid Román ihjäl i sin bil i centrala Chilpancingo. Nu misstänker polisen att det finns en koppling mellan de två kontraktsmorden – och att det har att göra med Fredid Románs arbete som journalist. Det rapporterar bland andra El País.

Fredid Román, 60, hade arbetat i 35 år som reporter för olika tidningar i Guerrero och skrev nyhetskolumner i dagstidningen Vértice de Chilpancingo, där han ofta kritiserade delstatsregeringen och Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

Annons Annons

Hur många journalister som mördats i Mexiko under 2022 är något oklart eftersom olika organisationer har olika definitioner av vem som ska räknas som journalist, och vad som ska räknas som mord.

Reportrar utan gränser uppger att 14 journalister dödats i landet hittills i år, medan Article 19 och Internationella Pressinstitutet sätter antalet till 15 och Committee to Protect Journalists till 13. Samtliga organisationer konstaterar dock att hur man än räknar är 2022 redan nu det dödligaste året någonsin för journalister i Mexiko.

Fler avsnitt
Fler videos