Gå direkt till textinnehållet

Dawit-teckningarna gick för 50 000 kronor

När nätauktionen på de 25 Dawit Isaak-teckningarna avslutades hade drygt 50 000 kronor kommit in till det nyupprättade kontot för Dawit Isaak, som FreeDawit-kommittén öppnat.

"Jag är mycket glad att intresset och budgivningen var så stort. Jag hade räknat med 25 000 kronor. Men det blev dubbelt bättre än så", säger samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi, som tagit intiativet till auktionen.

Som Journalisten tidigare berättat arrangerade Kurdo Baksi nätauktionen tillsammans med en auktionsfirma till stöd för den fängslade journalisten Dawit Isaak. Auktionen inleddes den 27 oktober, på Isaaks 51-åriga födelsedag, och avslutades i söndags.

Illustrationerna har sedan februari 2013 publicerats i svenska dagstidningar med jämna mellanrum. Ett villkor för att få köpa dem var att köparen gav sitt tillstånd till dagstidningarna att kostnadsfritt få fortsätta publicera dem fram till Dawit Isaaks frigivande eller bortgång.

Annons Annons

När auktionen avslutades hade de 25 illustrationerna sålts för sammanlagt 50 461 kronor. Dyrast blev Mattias Adolfssons teckning Free Dawit Isaak, som gick för 8 200 kronor. Beata Bouchts illustration Free speech, Free Dawit Isaak (bilden) såldes för 1 900 kronor. Alla illustrationer och slutbuden kan du se här.

"En göteborgare vann budgivningen på nio av teckningarna", avslöjar Kurdo Baksi i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos