Gå direkt till textinnehållet

Dawit Isaak-teckningar säljs på auktion

Nu auktioneras Dawit Isaak-teckningar ut för att visa stöd för den fängslade journalisten. I samband med auktionen hålls också en utställning. UPPDATERAD.

Den 27 oktober fyller den sedan 14 år fängslade journalisten Dawit Isaak 51 år. Hans födelsedag och situation uppmärksammas med en auktion på nätet av de Dawit Isaak-teckningar som återkommande har publicerats i svenska dagstidningar sedan 2013.

Bilderna är skapade av några av Sveriges främsta konstnärer och illustratörer och kravet på den som vinner en budgivning är att tidningarna även i fortsättningen får behålla rätten att publicera bilderna. Inkomsterna från auktionen kommer att gå till Dawit Isaak genom FreeDawit-kommittén.

Auktionen på nätet kommer att inledas samtidigt som en 90-minutersutställning av bilderna visas på restaurang Riche i Stockholm. Arrangör för utställningen och auktionen är samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi.

Annons Annons

”Denna utställning är en födelsedagspresent från mig till Dawit Isaak, men det är också ett sätt att påminna oss alla att yttrande- och pressfriheten inte är given överallt i världen,” säger han i ett pressmeddelande.

I samband med utställningen kommer också anföranden att hållas av bland andra Stig Fredrikson, journalist och före detta ordförande i Publicistklubben, Ingrid Norman, kulturchef på Göteborgs-Posten, Karin Olsson, kulturchef på Expressen, Jenny Lindahl, verksamhetschef för Svenska tecknare och konstnärer, konstnären Christer Thempander och Leif Öbrink, ordförande i FreeDawit. Även Svenska PENs representant Martin Kaunitzen kommer finnas på plats.

Svenska PEN är också medarrangörer till sammankomsten.

Nätauktionen pågår mellan den 27 oktober och den 8 november.

Fler avsnitt
Fler videos