Gå direkt till textinnehållet

RSF: ”Tystnaden kring Dawit Isaak måste upphöra”

Reportrar utan gränser, Journalistförbundet, Publicistklubben och flera andra organisationer kräver att den kommission som granskat hur Sverige och UD hanterat fallen med Dawit Isaak och Gui Minhai återinsätts.

Som Journalisten har berättat tidigare riktade kommissionen som granskat Dawit Isaak och Gui Minhais fall kritik mot UD för att de inte fått se hela Dawits akt.

I en text på Expressen uppmanar Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser, tillsammans med flera andra organisationer riksdagen att återinsätta kommissionen. Detta eftersom UD lade locket på och hindrade full insyn i Dawit Isaaks fall.

”Sverige är internationellt berömt för offentlighetsprincipen […]. Men praktiken visar sig kunna vara en helt annan”, skriver han.

Tunbäck menar att kommissionen måste få slutföra sitt uppdrag med full tillgång till all information på UD, precis som riksdagen krävde. 

”Samtidigt begär vi ut alla papper via domstol om det behövs. Vi gör det med stöd av Raoul Wallenbergcentret i Kanada och Svenska PEN, Journalistförbundet, Publicistklubben, Författarförbundet, Sveriges Tidskrifter, Utgivarna och Tidningsutgivarna. Bakom kraven står också juristerna som arbetar för Dawit, Susanne Berger [Raoul Wallenberg Centre for Human Rights] och inte minst hans egen dotter Betlehem Isaak”, fortsätter han.

Fler avsnitt
Fler videos