Gå direkt till textinnehållet

Chefsrekryteringar hålls hemliga i Stockholm stad

Genom att anlita ett externt rekryteringsbolag har Stockholm stad lyckats undgå insyn i rekryteringen av chefer till kommunen. Kammarrätten i Stockholm har nu avslagit en begäran från en journalist om att ta del av rekryteringshandlingar.

I november förra året begärde en journalist på Vi i Tensta att få ta del av allmänna handlingar hos Spånga-Tensta stadsdelsnämnd rörande en rekrytering av en ny chef. Nämnden avslog med hänvisning till att handlingarna inte fanns hos nämnden. Rekryteringen hade i sin helhet lagts ut på ett externt rekryteringsbolag.

Journalisten överklagade beslutet och menade att handlingarna mottagits av rekryteringsbolaget i myndighetens ställe och är därför allmänna.

Stadsdelsnämnden anför att Stockholms stad har ingått ett ramavtal gällande urval och rekrytering av chefer till högre befattningar. Rekryteringsprocessen genomförs av en extern konsult. Rekryteringsbolaget ger inte staden tillgång till handlingarna.

Annons Annons

Kammarrätten i Stockholm avslår överklagandet eftersom det är konstaterat att handlingarna varken inkommit eller upprättats på myndigheten och därför inte är allmänna. 

Fler avsnitt
Fler videos