Gå direkt till textinnehållet

”Att det finns löneskillnader i sig är inget konstigt”

"Så ser det ut överallt". Det säger Medieföretagens ordförande Charlott Richardson som svar på kritiken om att bemanningsanställda journalister tjänar upp till 5 000 kronor mindre än sina kolleger.

Journalistförbundet har tagit fram en undersökning av lönerna vid bemanningsföretagen, som arbetar åt bland annat Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, HD, SVT och Sydsvenskan. Sammanställningen visar att bemanningsanställda i åldrarna 20-30 år har i genomsnitt 4 000 kronor mindre än sina kollegor. I åldrarna 31-40 år är skillnaden ännu större med i genomsnitt 5 000 kronor i månaden.

– Det är väldigt svårt att ha synpunkter på innehållet när man inte får ta del av hela undersökningen. Men det är också så att Journalistförbundet har skrivit på ett kollektivavtal med oss för bemanningsanställda. Det innehåller både differensierad lönesättning och annat, så att det finns löneskillnader i sig är inget konstigt, säger Charlott Richardson, förbundsordförande vid Medieföretagen.

Journalistförbundet kallar det en ren lönedumpning. Hur ser du på det?
– Det håller jag absolut inte med om. Vi har gjort en egen undersökning om varför man anlitar bemanningsföretag och det är inte för ersätta ett permanent arbetskraftsbehov utan för att man ska slippa ägna tid åt att leta vikarier och istället ägna sig åt kärnverksamheten. Man behöver fylla tillfälliga behov, menar Charlott Richardson.

Annons Annons

Vad vill du då säga till en anställd journalist som sitter bredvid en kollega och gör samma jobb, har samma ålder och erfarenhet, men tjänar 5 000 kronor mindre?
– Detta är inget konstigt på någon arbetsplats. Så ser det ut överallt. Att folk har olika lön, vad jag ska jag säga till dem? De är anställda på ett annat företag och har det företagets lönesättning som baserar sig på ett annat kollektivavtal.

Fler avsnitt
Fler videos