Gå direkt till textinnehållet

Almqvist: ”Nyheter och samhälle fortsatt centrala”

Den snabba omvandlingen i TV-branschen med förändrade tittarvanor gör att TV4 inte längre tror på linjära lokala sändningar, säger TV4-Gruppens VD Casten Almqvist.

Varför har ni tagit det här drastiska beslutet?
– Vi konstaterar att vi och vår bransch befinner oss i en oerhört dramatisk omstrukturering. Som har accelererat på sistone, främst när det gäller tittarvanor och tittarbeteenden. Vi måste därför prioritera våra satsningar. Vi vill satsa på journalistik och samhällsbevakning, men vi tror främst på rikssändningar, och inte längre på linjära lokala sändningar framöver.

Att TV4 och andra kommersiella kanaler i den senaste tillståndsrundan bara fick treårigt sändningstillstånd är enligt Almqvist en bidragande orsak till att beslutet genomförs redan nu.

– Vi ska inte skylla det här beslutet på regeringen, men att man gick emot en hel bransch och bara ger oss sändningstillstånd till 2017 bidrar till känslan av stor osäkerhet. Vi har investeringar som ligger längre än 2017.

Annons Annons

Almqvist menar att nedläggninsgbeskedet framför allt är tufft för de "140 duktiga journalister" som berörs, och betonar att det inte ska ses som en recension av deras arbete.

Ni gjorde 800 miljoner i vinst 2013. Är inte lokal-TV fortsatt en kassako?
– Det är två olika saker. Lokala annonsörers möjlighet att visa sina reklambudskap i till exempel Let's Dance har ingenting att göra med den lokala redaktionella närvaron i ett område. Det har förändrats från tidigare när det bara fanns lokala annonser i anslutning till lokala sändningar.

Så ni kan fortsätta sälja lokal reklam utan lokala nyheter.
– Ja.

När ni fick sändningstillstånd var en förutsättning att ni skulle spegla hela landet. Vilka krav finns på er i dag?
– Det gamla analoga marktillståndet var väldigt reglerat på den punkten, och vi har även senare valt att göra mer än det åliggs oss. I det nya tillstånden är formuleringarna kring det här mycket mer allmänt hållna. Den satsning på 25 inrikesreportrar vi gör, gör att vi uppfyller kraven med råge.

Satsning – det här är väl en slakt av den lokala journalistiken?
– Det är tydligt att vi lämnar den lokala journalistiken för en lokal publik bakom oss.

Hur liten nyhets- och samhällsgranskning kan ni ha och fortfarande behålla sändningstillståndet?
– Den ska fortsätta att spela en central och avgörande roll i vårt utbud. Men vi prioriterar om. Nästan hälften av allt vi investerar i nyheter i dag går till den lokala journalistiken.

Ann Johansson i fackklubben påpekar att mycket av TV4s attraktionskraft hos annonsörer bygger på er trovärdighet i nyhets- och samhällsjournalistiken.
– Det håller jag med om.

Är det då klokt att kapa hälften av nyhetsbudgeten?
– Vi kapar inte, vi prioriterar om. Det här handlar inte om att spara de här resurserna.

Men det blir väl inte 140 journalisttjänster någon annanstans i TV4?
– Det blir resurser att fördela om för TV4 som helhet och för nyhetsverksamheten.

Betyder det att reportrar som sägs upp kan komma att erbjudas andra jobb?
– Det gör det tyvärr inte. Däremot ska vi dels genomföra den här nedbemanningen i enlighet med alla regler, dels försöka kompensera lite mer än lägsta kravet i en sådan här situation.

Fler avsnitt
Fler videos