Gå direkt till textinnehållet

KD vill se nytt mediestöd till nischtidningar

Det nya mediestödet som införs 2024 kan bli ett dråpslag mot nischade rikstidningar som Dagen, Aktuellt i Politiken, Syre och Dagens ETC. Nu föreslår riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) ett nytt stöd som kan bakas in i det planerade tidskriftsstödet.

Socialdemokraternas nyhetstidning Aktuellt i Politiken (AiP) räknar med att tappa 40 procent av mediestödet nästa år – om de inte ens får något stöd.

– Vi är ju bekymrade över att det nya mediestödssystemet ska vara ett dråpslag mot och slå undan benen för mediemångfalden och de små och medelstora nationella tidningarna som inte hör till de stora mediehusen, säger Daniel Färm, vd och politisk redaktör för AiP Media och Aktuellt i Politiken.

Under ett seminarium i Almedalen diskuterades frågan om det nya mediestödet av politiker och företrädare för nischtidningar.

Annons Annons

De två tidigare kulturministrarna Amanda Lind (MP) och Jeanette Gustafsdotter (S) varnade för att tiden är knapp för att få till stånd det nya mediestödet när det gamla systemet löper ut den sista december.

– Jag förstår inte varför regeringen arbetat så långsamt. Det har gått ett år sedan utredningen lämnades över och nu är det bråttom. Om det nya stödet inte är på plats upphör allt mediestöd från årsskiftet, sade Jeanette Gustafsdotter.

Emma Ahlström Köster (M) som sitter i riksdagens kulturutskott replikerade att inget tyder på att man inte skulle kunna få igenom det nya stödet i tid, samt att det funnits bred politisk uppslutning kring mediestödsutredningen och att propositionen ligger nära utredningens förslag.

Det nuvarande presstödet är ett rättighetsstöd: uppfyller man villkoren har man rätt till ett visst förutbestämt belopp, vilket har fördelen att det är förutsägbart för medieföretagen. Det nya mediestödet blir inte rättighetsbaserat. Cirka en miljard kronor fördelas mellan dem som uppfyller villkoren, men hur mycket var och en får är oklart. Antalet medier som kan få stöd väntas öka eftersom stödet blir teknikoberoende. De som får stöd i dag får därför räkna med att stödet minskar.

Det nya mediestödet ska framför allt gå till lokala medier, vilket gör att rikstidningar kommer att få ett kraftigt minskat stöd. Det kommer att slå hårt mot mindre rikstidningar som Dagen, Aktuellt i Politiken, Syre och Dagens ETC. En uppskattning är att 80 procent av de små rikstidningarna kommer att slås ut.

I propositionen föreslås övergångsregler som gör att dessa tidningar ska kunna uppbära visst stöd under fem år. Vad som händer sedan är oklart.

Roland Utbult (KD), ledamot i riksdagens kulturutskott, vill därför se ett nytt stöd till nationella nischtidningar.

– Om jag vore nu ägare eller chefredaktör för någon av de här tidningarna så skulle jag vara djupt oroad med tanke på att det här övergångsstödet bara finns under fem år. Sen är det slut. Så det måste till någonting. Jag tror att vi måste göra någonting här, sade Roland Utbult och föreslog att ett nytt stöd skulle kunna bakas in i det tidskriftsstöd som nu utreds. Han uppgav på en direkt fråga att han är övertygad om att han har sitt parti med sig:

– Det är så viktigt för demokratin så jag ser inte att vi har något annat val. Vi måste lösa det.

Fler avsnitt
Fler videos