Gå direkt till textinnehållet

Aktuellt har inte tid att räkna kön längre

Redaktörerna på Aktuellt räknade tidigare hur många män och kvinnor som var med i varje sändning. Men nu är det slut med det, man har helt enkelt inte tid eller rätt mätinstrument på plats.

SVTs program ska präglas av mångfald, det har public service själva bestämt. Aktuellts mål var tidigare att 40 procent av gästerna i studion – och i inslagen – skulle vara kvinnor.

”Redaktörerna har inte tid att räkna så nyhetsledningen lade ner räkningen”, förklarar nu Anders Sundkvist, planeringredaktör på Aktuellt till SVT.se.

Tidigare förde Aktuellt statistik över varje sändning och vilka som kom till tals, med hjälp av vanliga Exceldokument. Förutom att räkna män och kvinnor förde man också statistik över hur många personer som hade ett icke-nordiskt klingande namn. Att få in 40 procent kvinnor lyckades man med, men när det gäller personer med icke-nordiska namn gick det sämre. Ambitionen att 12 procent skulle vara utomnordiska namn misslyckades.

Annons Annons

”Vi var ganska usla på den biten”, säger Anders Sundkvist till SVT.

Hur det ser ut idag, när Aktuellt inte räknar längre, har han ingen aning om.

Inför 2016 ligger en ambitiös mångfaldsplan med i planeringen. Då ska Aktuellt och Rapport inte bara ta hänsyn till kön och utländsk bakgrund, utan också trostillhörighet och funktionshinder, skriver SVT.

”För all journalistik som gör anspråk på att spegla samhället är mångfalden viktig. Men det handlar också om roller. En person som är funktionshindrad ska inte bara intervjuas om sitt funktionshinder” säger Helena Olsson, som är programbeställare på SVT till sajten.

Fler avsnitt
Fler videos