Gå direkt till textinnehållet

Miljöjournalistiken brister

Jag hade knappast kunnat få bättre stöd för min kritik mot svensk miljöjournalistik än svaret från Lisa Gålmark i Journalisten (7/09)(även om det nog inte var avsikten). Svaret visar med önskvärd tydlighet hur svårt vi svenskar har att se nyanserat på frågor.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För Lisa Gålmark är djurhållning lika med djurindustrier. Kreatur som betar i naturen, och där bidrar till att skapa mycket värdefulla landskap, verkar inte finnas i hennes föreställningsvärld.

Det finns många anledningar att kritiskt granska djurindustrin. Ett exempel är den sojaprotein som importeras till Sverige och som används inom den svenska djuruppfödningen. För att producera denna volym (i Brasilien) krävs en yta motsvarande två gånger Ölands! Svensk djuruppfödning bidrar alltså aktivt till en biologisk utarmning i Brasilien. Om detta ser vi inte mycket i svenska medier. Där handlar det nu nästan enbart om klimatet.

Ett annat exempel där djurindustrin borde ha stått i fokus är fågelinfluensan H5N1. När den spred sig snabbt mot väster över den asiatiska kontinenten sommaren och hösten 2005 slog svenska medier fast att det var flyttfåglar som förde med sig smittan. Både meriterade fågelforskare och vanliga fågelskådare hade invändningar: ”Det finns nästan inga vilda fåglar som flyttar den vägen. Undersök istället handeln med kycklingar!”

Annons Annons

Men så blev det inte, utan medierna fortsatte (och fortsätter!) att sprida uppgifterna om flyttfåglar som ett slags dödsbringande interkontinentala missiler. En av landets mest uppburna vetenskapsjournalister skrev: ”Många fågelvänner har ju hårdnackat vägrat att acceptera att deras älskade pippiar skulle kunna vara medansvariga.”

I dag är det allmänt accepterat att det är kycklingindustrin som utgör det stora problemet med H5N1. Vilda fåglar är offer precis som de människor som smittas av kycklingarna.

Med andra ord vidhåller jag att svensk miljöjournalistik har mycket att förbättra. Jag saknar också fortfarande reportagen om hur Sverige skall klara utfästelserna att förlusterna av biologisk mångfald stoppas till 2010.

                                                                                                Anders Wirdheim

                                                                                   redaktör för Vår Fågelvärd

Fler avsnitt
Fler videos