Gå direkt till textinnehållet

Länsstyrelsen: Inga brister i SRs säkerhetsarbete

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat att avskriva det tillsynsärende som inleddes efter förra sommarens avslöjande att SR anlitat externa konsulter utan säkerhetsprövning.  

I en serie artiklar förra sommaren rapporterade Dagens Nyheter bland annat att SR, som är en del av det svenska totalförsvaret, anlitat externa konsulter som utan säkerhetsprövning jobbat med känsliga uppgifter samt att detaljerad information om det digitala VMA-systemet laddats upp på en utländsk molntjänst. DNs avslöjanden ledde bland annat till kritik mot SRs säkerhetsarbete från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Rapporteringen ledde till att länsstyrelsen begärde in ett yttrande från SR. Länsstyrelsen ville klarlägga om SR hade identifierat säkerhetskänslig verksamhet i anslutning till skyddad produktionsplats eller digital förmedling av viktigt meddelande till allmänheten (VMA).

Nu har länsstyrelsen beslutat att avskriva tillsynsärendet. I beslutet skriver myndigheten att det inte har framkommit något som pekar på att SR "i nuläget har någon brist inom ramen för vår granskning".

"Att det nu avslutade ärendet visar att vi skött vårt uppdrag är en bekräftelse på att vi gjort det vi ska göra enligt gällande lagstiftning", skriver Anna Svedberg, säkerhets-och beredskapschef på Sveriges Radio, i ett blogginlägg på SR.se.
 

Läs mer: DNs chefredaktör Peter Wolodarski: "SR använder sin blogg som en spinnkanal"

Fler avsnitt
Fler videos