Gå direkt till textinnehållet

Storm av kritik mot Lars Enqgvist

Mediekommentarerna är inte nådiga dagen efter det att regeringen förordnat Lars Enqgvist som ny ordförande för Sveriges Television. “Bedrövligt” och “Ett skämt” tillhör åsikterna som vädras.

Mediekommentarerna är inte nådiga dagen efter det att regeringen förordnat Lars Enqgvist som ny ordförande för Sveriges Television. “Bedrövligt” och “Ett skämt” tillhör åsikterna som vädras.

Presskommentarerna till förordnandet av Lars Engqvist har mestadels varit starkt negativa. I Aftonbladet undrar Lena Mellin om tillsättningen är en provokation och konstaterar att “det måste ha varit en person med speciell humor som lanserade landshövding Lars Engqvist som ny ordförande i Sveriges Television”. Mellin ser utnämnandet av den förre vice statsministern som en tydlig parallell till den ofria television som SVT häcklar i sin pågående reklamkampanj – och konstaterar att socialdemokraterna borde följt moderaternas exempel från utnämningen av Ove Joanson till ordförande i Sveriges Radio och valt en person med andra meriter än de partpolitiska.

Något liknande konstateras på Expressens ledarsida, som kallar regeringens utnämningspolitik för en parodi och “tar sig för pannan” vid valet av Engqvist. “Just som debattens vågor går höga om SVTs bristande oberoende slår Persson till med en präktig gråsosse och nära vän på ordförandeposten. Hur tänker karln?”.

Annons Annons

Expressens kulturskribent Marie-Louise Samuelsson är inte mindre kritisk: “Är utnämningen av Lars Engqvist ett rop på hjälp?” undrar hon i en artikel som kallar utnämningen för självdestruktiv. “Att lansera Lars Engqvist som framtidsman verkar lika bakåtblickande som att låta Bosse Ringholm ta över EU-politiken.”

I Dagens Nyheter konstaterar Niklas Ekdal på ledarsidan sarkastiskt att “Förste april kom tidigt i år” och fastslår att “Lars Engqvist är ungefär lika oberoende av sin välgörare i Rosenbad som företrädaren Allan ‘Vändpunkten’ Larsson”.

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder skriver på sin blogg PJ just nu att “Göran Persson kunde ha valt att slå in på en annan väg och tillsätta en erfaren, självständig publicist. Men icke. Han ger pluralisterna fingret och låter utnämningspolitiken ligga fast. Det enda man nu undrar över är varför han helt enkelt inte gör sig själv till SVT-ordförande? Har han bestämt sig för att bräcka Berlusconi är det väl lika bra att göra det med besked.”

Norrbottens-Kuriren är på ledarplats i dag skarpt kritisk mot valet av Engqvist: “Det är bedrövligt att regeringen Persson missbrukar makten och struntar i den starka kritiken mot den ensidiga utnämningspolitiken. Det var inte länge sedan Göran Persson påstod att det skulle bli nya rutiner framöver, men mitt under opinionsraset vågar han inte frångå att försöka ge partiet extra fördelar. Ordförandeposten för SVT blev alltför lockande för att Göran Persson skulle röra ens lillfingret för att försöka leva upp till reklamens starkt ifrågasatta påståenden om fri television.”

I Smålandsposten skriver ledarskribenten Martin Tunström: “Det är kanske inte de socialdemokratiska kopplingarna som är mest besvärande utan det faktum att en landshövding faktiskt är regeringens företrädare i länet. Hans roll är ungefär som ambassadörens i utlandet. Tänk själv, tala fritt – men kritisera aldrig fattade beslut. Nu skall landshövdingen Engqvist vara ministärens man i Jönköping, medan ordföranden Engqvist skall leda styrelsearbetet i Sveriges Television.

Göran Greider i Dala-Demokraten tillhör fåtalet positiva röster: Lars Engqvist som ny ordförande i Sveriges Televisions styrelse, är det en bra idé? Ja, absolut. De gånger jag träffat Engqvist har han gjort ett i bästa mening intellektuellt intryck: Han tänker. Han har just den dubbla erfarenhet av både media och politik som en ordförande för SvT bör ha. “

Formellt utses Lars Engqvist på bolagsstämman i SVT på måndag.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos