Gå direkt till textinnehållet

Medier teg om kidnappad reporter

The New York Times lyckades i sju månader hemlighålla att en av dess reportrar, David Rohde, hade kidnappats i Afghanistan, skriver TT. Svårast var att hindra nyheten från att läcka ut via Wikipedia.

David Rohde rövades bort av talibaner i november förra året. Han lyckades fly först för en och en halv vecka sedan tillsammans med den afghanske journalisten Tahir Ludin som också var talibanernas fånge.

The New York Times valde av oro för deras säkerhet att inte skriva om att deras reporter kidnappats. Flera andra stora nyhetsföretag, bland dem nyhetsbyrån AFP, gick också med på att inte berätta.

Men Wikipedia var svårare att tysta. Vid flera tillfällen lade användare ut nyheter om kidnappningen av David Rohde. Men nyheten raderas snabbt. Flera gånger låstes sidan för att förhindra nya inlägg.

Annons Annons

Rensningen var ett grupparbete, lett av Wikipedias medgrundare Jimmy Wales, av dem som sköter Wikipedia och av folk på New York Times.

David Rohde var i Afghanistan för att skriva om USAs roll i landet när han inbjöds till en intervju med en talibanledare och försvann den 10 november.

Fler avsnitt
Fler videos