Gå direkt till textinnehållet

Efter spionlagen – kommunal chef anklagade Expressens reporter för spioneri

Sollentuna Energi vägrade lämna ut allmän handling till Expressens reporter Daniel Olsson – och menade att tidningen sysslar med en ”påverkansoperation” och ”spioneri”. ”Det är inte varje dag man blir anklagad för att eventuellt gå främmande makts ärenden”, säger Daniel Olsson.

I helgen publicerade Expressen en granskning av regeringens nya elprisstöd och kunde visa att några av Sveriges rikaste hör till de som kommer få mest pengar.

Inför publiceringen hade reportern Daniel Olsson begärt ut allmänna handlingar om elförbrukning från svenska kommunala energibolag i södra Sverige. Alla bolag beslutade att lämna ut handlingarna, utom ett: Sollentuna Energi. Det rapporterar Expressen idag.

Sollentuna Energis elnätschef Johan Fält hänvisade i ett mejl till Daniel Olsson till den nya utlandsspionerilagen:

”Sedan grundlagsbeslutet i onsdags, så kan ni inte längre dölja spioneri under tryckfrihetsförordningen”, skrev Johan Fält i mejlet.

I en efterföljande intervju sade Fält: ”Du försöker komma åt information som är sekretessbelagd genom påtryckning, i mina ögon är det en form av påverkansoperation.”

Johan Fält sitter i ledningsgruppen för det kommunala energibolaget. Sollentuna Energis styrelseordförande har tagit avstånd från Fälts uttalanden, men bolaget har inte lämnat ut uppgifterna, med hänvisning till säkerhetsskyddslagstiftningen.

Daniel Olsson blev förvånad, berättar han för Journalisten.

– Det är inte varje dag man blir anklagad för att eventuellt gå främmande makts ärenden. Däremot är jag inte förvånad över att bli nekad att ta del av allmänna handlingar av ett kommunalt bolag, sådant har jag varit med om flera gånger förut. Jag brukar råda dem att ta hjälp av juridisk expertis. I det här fallet finns det en tydlig praxis och flera kammarrättsdomar. Uppgifterna är allmänna handlingar och ska lämnas ut, säger Daniel Olsson.

Så hänvisningen till säkerhetsskyddslagen är inte korrekt menar du?
– Nej, den kan knappast vara tillämplig. Men det är åtminstone en lag som har trätt i kraft, till skillnad från lagen om utlandsspioneri som ju träder i kraft först den 1 januari.

Att ett kommunalt bolag använder två olika lagstiftningar på felaktiga sätt för att slippa lämna ut allmänna handlingar, säger det något om misstron mot medier?
– Jag blev misstänkt för att gå främmande makts ärenden, det är ju en tydlig misstro som riktades mot mig och tidningen. Jag möter oftare misstro i kontakten med myndigheter och kommunala bolag. Det finns ett ifrågasättande av journalisters bevekelsegrunder, att de inte skulle vara journalistiska.

– Många myndighetsanställda verkar inte heller förstå journalistikens roll som granskare. Att granska konsekvenserna av politiska beslut, som vi gjorde i den här artikeln, ja närmare offentlighetsprincipens intentioner går det ju inte att komma, säger Daniel Olsson.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler