Gå direkt till textinnehållet

”Vi får inte låta oss styras av makten”

Hon är ”löjligt optimistisk” om journalistikens framtid – trots den pågående omvälvningens baksidor. Också för egen del håller den frilansande grävaren Carolina Jemsby förändring högt: ”Utvecklas jag inte längre så rör jag mig vidare från journalistiken.”

Still believes in the power of journalism”. Så presenterar sig Carolina Jemsby på sitt Twitterkonto. Ja, det är något som behöver betonas, tycker hon. Och kastar sig snabbt ut i ett resonemang om hur vår tids journalistförakt hänger ihop med att det både inne på redaktionerna och i rapporteringen saknas många perspektiv.
– Och ibland blir vi för mycket maktens megafoner. Jättefarligt. Vi tappar vår grans­kande uppgift, finns inte kvar som motkraft, om vi står på maktens sida.
Husbykravallerna är ett bra exempel, menar hon. Carolina Jemsby var där för Ekots räkning och hon hade många diskussioner med SRs säkerhetschef om att slippa livvakter. Till slut fanns de någonstans i bakgrunden.
– Du möter inte människor om du kommer med ett par livvakter! Jag skulle själv vilja klippa till en reporter om jag hade bott i Husby, det provocerar enormt, måste man förstå.
Det gjordes bra journalistik från Husby också, betonar Jemsby. Men helhetsintrycket var tydligt – journalisterna var besökare som ”väldigt mycket oftare” är i Thailand än i Stockholms nordvästra förorter.
– I grupperna som beskrevs som oregerliga ungdomsgäng är det klart att det förstärker en avsky för journalister: de kommer ju bara hit för att berätta att vi kastar sten.
Intresset för vilkas röster och perspektiv som hörs går att spåra bakåt i Carolina ­Jemsbys liv. Föräldrarna var unga och skilde sig tidigt, och tillsammans med sin mamma flyttade hon mellan orter som Arboga, Visby, miljonprogramsområdena Bricke­backen i Örebro och Skärholmen i södra Stockholm.
Att inte komma från medelklassvillorna, som så påfallande många kolleger, har inneburit både fördelar och nackdelar. Hon rör sig kameleontlikt i olika miljöer, och tror sig ställa delvis andra frågor.
– Men jag har inte alls haft samma säkerhet som någon som kommer från övre medel­klasshemmen. Jag och min bästis satt inlåsta i rummet på loftgången i Skärholmen och drömde, hon om att bli skådis och jag om att bli journalist. Det kändes så orealistiskt, vi kände oss helt utanför samhället, som man gör i de områdena.
Osäkerhetskänslan fanns kvar långt efter journalistutbildningen på JMG, där hon kom in som reserv på antagningsprov; när skulle redaktionerna upptäcka att hon egentligen inte passade in?
Oron har försvunnit. I dag är Carolina Jemsby en rutinerad och väletablerad grävare, sedan tolv år på frilansbasis. Senaste stora publiceringen är jättegranskningen De utsatta, om den usla kontrollen av gode män och förvaltare, som hon gjorde tillsammans med SVT-reportern Marja Grill och som fick ansvarig minister att samla riksdagen och utlova lagändring.
För medier som TV4, SR och framför allt SVT har Jemsby stått bakom avslöjanden om till exempel biståndsbudgeten och vapensmuggling till Syrien, gjort dokumentärer om Säpos användning av infiltratörer, om svensk maffia, Johan Perssons och Martin Schibbyes år i etiopiskt fängelse, och inte minst om Edward Snowden. På senaste Gräv intervjuade hon den världsberömde visselblåsaren för andra gången, via länk i den stora kongressalen.
– Som journalist tycker jag att Snowden har kommit med enormt viktig information som vi måste ta hänsyn till varje dag som vi jobbar med källor.
Samtidigt var det viktigt för henne att ha med NSA i dokumentären Asylärende Snowden. På plats i Washington fick hon en intervju med den tidigare NSA-chefen Michael Hayden.
– En del av journalistiken som gjorts om Snowden och övervakningen tenderar att bli lite aktivistisk, i önskan att bara visa den ena sidan. Vi hade verkligen ambitionen att få de bästa argumenten från den amerikanska sidan. Annars är det bara några som är dumma och några som är snälla, det blir inte intellektuellt utmanande.

(…)

Läs hela intervjun med Carolina Jemsby i Journalisten nr 10 2016. Teckna din prenumeration här.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler