Gå direkt till textinnehållet

”Att vara journalist är en livsinställning”

Kulturjournalisten Tove Leffler har gått på lustprincipen. Rastlöst glidit fram mellan roliga, men illa betalda jobb. Först vid 34 valde hon tryggheten – och fick sin första betalda semester.

Radiojournalist. Förstås var det vad Tove Leffler skulle bli. Hon kunde prata, det var i själva verket det hon var bäst på. Och hon hade sprungit i Sveriges Radios korridorer sedan koltåldern; fick på riktigt radion med modersmjölken. Debuten i etern gjordes 1983 när SR sände hennes mammas ”En vecka med Tove”, där en sexårig Tove Leffler lagar pannkakor och besöker biltvätten.

– Jag läste om programmet för ett tag sedan, det beskrevs som ”beskäftigt”, och var säkert det.

Vi ses på Svensk Bokhandels redaktion på en innegård i Vasastan i Stockholm. Det snöar lätt. Tove Leffler, chefredaktör och VD, gör sin första arbetsdag efter helgerna efter att ha tillbringat ännu några timmar av sitt liv på X2000 från Göteborg där hon har sin särbo. Under ledigheten har hon vilat. Ätit, motionerat och sett på film för att skaka av sig den tuffaste jobbhösten någonsin, då hon av olika anledningar varit ”80 procent chef och 80 procent journalist”. VD-delen – sådant som styrelsemöten, budget och val av exempelvis kopiatorleverantör – har varit mastig att sätta sig in i för någon som ägnat det senaste decenniet åt att skriva och prata om kultur och samhälle.

Tove Leffler växte upp i Göteborg. Båda föräldrarna var journalister: mamma på SR, pappa på Arbetet. Det första pressklippet om Leffler ger en ledtråd om vem hon var som gymnasist. Göteborgs-Posten intervjuar några samhällstreor på Schillerska om den då pågående pigdebatten. En av dem, Tove Leffler, argumenterar sig varm för att det är fel med ökade löneklyftor för att skapa fler tjänstejobb. Bra löner kan i stället uppvärdera synen på enklare tjänstejobb.

– Jag var väldigt samhällsengagerad. Och har alltid gillat att debattera. Jag var väldigt bra på att prata även då, konstaterar hon.

Läs hela intervjun med Tove Leffler i Journalisten nr 1 2013. Beställ din prenumeration här.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt