Gå direkt till textinnehållet

SVT-reportern om virala politikerklippet: ”Det lönar sig att vara tyst ett tag och inte direkt avbryta”

I ett klipp från SVT Nyheter som har blivit viralt ser man hur kommunstyrelsens vice ordförande i Norrtälje tar hela 26 sekunder på sig att svara på reportern Tomas Blidemans fråga om höjda arvoden. Vi ringde upp Blideman för att höra mer om den lite ovanliga intervjutekniken.

Under tisdagen har SVT-reportern Tomas Blideman rapporterat om politikerna i Norrtälje som klubbat igenom en rejäl löneökning till sig själva. Den nya ersättningsmodellen ökar kommunstyrelsens ordförande, Bino Drummonds (M), lön med nästan 27 procent till 110 400 kronor i månaden.

När Tomas Blideman kom till kommunfullmäktiges möte i måndags vägrade Bino Drummond svara på SVTs frågor. I stället skickades kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) fram, resultatet blev en video som snabbt har blivit väldigt kommenterad och delad – inte minst på Twitter. 

Det som sticker ut är att Staffan Tjörnhammar tar hela 26 sekunder på sig innan han svarar på SVTs fråga om arvodena. Under hela den tiden håller Tomas Blideman stadigt i mikrofonen och låter tystnaden tala.

Annons Annons

Vad gick genom ditt huvud just då?
– Efter att kommunstyrelsens ordförande vägrade svara på mina frågor kände jag att det verkligen behövs ett svar, så när de skickade fram Staffan Tjörnhammar kände jag att det fanns en osäkerhet, att han kanske inte hade något riktigt bra argument. Så jag bestämde mig för att vänta på svaret, säger Tomas Blideman till Journalisten.

– Genom åren har man lärt sig att det ofta lönar sig att vara tyst ett tag och inte direkt avbryta och skjuta in nästa fråga, att våga ligga kvar och vänta, fortsätter han. 

Tomas Blideman (bilden) berättar att det var få som visste att arvodesfrågan skulle upp på mötet eftersom den inte fanns med i några handlingar inför. Att han ändå var där berodde på att han fått ett tips om att saker var på gång. 

– Efteråt har det kommit många tittar- och läsarmejl där folk är förbannade, man menar att det är sånt här som bygger på politikerföraktet. Jag har även fått en hel del reaktioner från kollegor vilket är kul eftersom det är lite snålt med det i vår bransch. Mycket handlar om att det var starkt att våga hänga kvar med micken, säger Tomas Blideman.

Blir det någon uppföljning? 
– Jag tror inte sista ordet är sagt i den här frågan. Speciellt inte eftersom SD i Norrtälje, som är med och styr kommunen, gick till val på att man skulle sänka politikernas löner. Senast idag såg jag att LUF i Stockholm begärt styrelsens avgång, så ja, det kommer säkerligen mera.

Fler avsnitt
Fler videos