”Yttrandefriheten får inte kapas av högerextremister”
Lisa Bjurwald, nytillträdd chefredaktör för Författarförbundets tidning Författaren, tar bojkotten av Bokmässan i Göteborg ett steg längre och startar konkurrerande evenemang tvärs över gatan. ”Bokmässan legitimerar högerextremister som hotar författare. Dessa författare behöver alternativ”, säger hon till Journalisten.
I slutet av september hålls som vanligt Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Denna gång har mässan fått konkurrens. Lisa Bjurwald ledde författarbojkotten i höstas på grund av högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på mässan. När det nu visat sig att Nya Tider ska medverka i år igen planerar hon konkurrerande litteraturevenemang på samma tid och samma plats.
Evenemangen arrangeras av tidningen Författaren, där Lisa Bjurwald nyligen tillträtt som chefredaktör, i samarbete med bland andra Göteborgs litteraturhus, Världskulturmuseet och tidskriften Glänta. Världskulturmuseet ligger intill Svenska mässan där Bokmässan hålls. Evenemangen kommer att hållas både i Världskulturmuseet och Göteborgs litteraturhus. Även flera andra kulturscener runt om i Göteborg har anmält intresse.
Berätta om den alternativa bokmässan!
– För det första är det nog jättebra att vi fastslår att det inte är en alternativ mässa. Alla som går på Bokmässan i Göteborg vet att det är flera fotbollsplaner av små och stora förlag och alla Sveriges kulturvärldar som möts. Även om jag ville skulle det krävas miljoner för att kunna göra en sådan grej. Det blir ingen alternativ mässa, utan en rad olika evenemang, samtal och releaser, säger Lisa Bjurwald.
Hur går planerna?
– Aktiviteten just nu är frenetisk. Det ringer hela tiden, och det kommer meddelanden per mejl och sociala medier, och det är allt från enskilda författare och kulturpersoner till större bokförlag och tidskrifter och tidningar som inte heller vill mingla med högerextremister.
Mingla med högerextremister?
– Det kan låta lite skämtsamt, men jag måste understryka allvaret i detta. Många författare, kulturpersoner och journalister är direkt hotade av högerextremister. Förlagen, redaktionerna och organisationerna som hör av sig till mig säger att de vill ta ett ansvar. Jag har blivit tagen på sängen av det enorma engagemanget redan nu ett halvår före mässan.
Vad tror du att det beror på att engagemanget är så stort?
– Expos avslöjande att Nya Tider planerar att hota journalister i deras egna hem, vilket bland andra Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling reagerat mycket starkt på. Det gör att folk har insett allvaret. Många kulturpersoner är måltavlor för extremhögern. De som i det längsta har försökt tänka att det kanske inte är så farligt att Nya Tider finns på Bokmässan, att det handlar om någon sorts invandringskritisk publikation och att vi måste ha en mångfald av åsikter, verkar nu tänka om.
Lisa Bjurwald menar att den linje som Bokmässan haft, att så länge det inte är några som gjort sig skyldiga till lagbrott är de välkomna till mässan, är naiv.
– Extremhögerns specialitet är att hota och trakassera utan att kunna fällas för lagbrott. Det är en av deras mest framgångsrika strategier. Nu får vi åter svart på vitt att det här handlar om folk som planerar och uppmanar till den mest otäcka formen av trakasseri, den som sker i hemmet, nära familjen.
Men att Författarförbundets egen tidning Författaren inte dyker upp på Bokmässan, är inte det tjänstefel?
– Det är bra, modig och korrekt fråga av dig. Men om jag plötsligt skulle bryta mitt löfte om bojkott för att jag får ett betalt uppdrag av förbundsstyrelsen skulle det urholka min ställning och tidskriftens ställning bland medlemmarna.
– Författarförbundet kommer att finnas både på den vanliga Bokmässan och på de här neutrala evenemangen. Valet att närvara här eller där lämnas helt till Författarförbundets medlemmar. Vill man gå på Bokmässan och känner att man är helt ointresserad av debatten om högerextremister, och bara vill bara göra sitt jobb och sälja sin bok, så går det jättebra. Man kan gå och fika i Författarförbundets monter och allting kommer förhoppningsvis att vara precis som vanligt. Känner man av någon anledning, privat eller professionell, att man vill gå på de här neutrala evenemangen så går det också bra, och man kan faktiskt göra bådadera. I mångfaldens namn ger vi folk flera alternativ.
Du köper inte argumentet att det är okej med Nya Tider på Bokmässan därför att yttrandefriheten är större?
– Nej. Jag gör ju inte det. Det kommer nog av att ha bevakat extremhögern i så många år. Av någon anledning har folk fått en skev bild av vad Bokmässan är. Bokmässan är ett vinstdrivande företag och en privat aktör, och precis som alla de andra kulturfestivaler och konferenser som finns över hela världen och som regelbundet tackar nej till odemokratiska aktörer så står det även Bokmässan helt fritt att göra det.
– Det är klart att yttrandefrihetsargument är viktiga, men i just den här diskussionen tycker jag att man har hamnat snett. Bokmässan kan ju inte tillhandahålla plats för aktörer vars främsta måltavla är just Bokmässans besökare. Det är helt snurrigt. Det senaste seklet har journalister, författare och aktivister varit måltavlor för högerextremisterna. Det är inget nytt som behöver undersökas. Vi vet att det är så. De står för den största mängden hot och trakasserier mot just de som besöker Bokmässan. Att säga då att man vill ge dem plats … jag kan bara likna det vid att man skulle bjuda in stalkers till en konferens för kvinnor som utsätts för stalkers, eller att bjuda in dömda och fortfarande aktiva kvinnomisshandlare på en festival mot kvinnovåld. Man skulle inte komma på den tanken.
Lisa Bjurwald anser att man inte bör köpa yttrandefrihetsargumentet lättvindigt och att det är en av de viktigaste ideologiska kamperna i vår tid, att inte låta yttrandefrihetsbegreppet kapas av högerextremister.
– Yttrandefrihetsargumentet har varit centralt i extremhögerns egen propaganda de senaste tio åren. De har tjatat och tjatat om att när man inte släpper in nazister, rasister och högerextremister i till exempel public service, så är det ett hot mot yttrandefriheten. Om man inte placerar högerextremisterna i en vanlig politisk debatt i Agenda, då är det ett hot mot yttrandefriheten. Sedan är det här inget unikt för Sverige, och det kan ske på hög politisk nivå. Om Marine Le Pen sprider hat mot muslimer och kritiseras för det, så påstår hon att man försöker ta ifrån henne yttrandefriheten. Nej, det handlar inte om det, det handlar om hets mot folkgrupp.
Är det inte bättre att du går till Bokmässan och tar debatten med Nya Tider och protesterar mot det som de står för?
– Jag tycker inte att jag behöver göra det på just Bokmässan. Jag gör det i artiklar och böcker. Bokmässan legitimerar dem och man kan inte låta Bokmässan komma undan. Enligt Expos granskning finns det starka kopplingar mellan Nya Tiders redaktion och den militanta högerextrema gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Man behöver inte debattera med dem. Vi vet vad de står för. För mig är det egentligen inte Nya Tider som agerar fel här. Deras agerande är fullt förståeligt. De tar alla chanser att synas. Det här handlar om Bokmässan. Det är deras agerande som är både felaktigt och farligt, och då kan jag inte gå dit. Då legitimerar jag mässans beslut.