Gå direkt till textinnehållet

Vikarier slutar i förtid – varnar för TV4

Flera vikarier på TV4 har sagt upp sig innan deras kontrakt löpt ut. En av orsakerna är dåliga arbets­villkor.  ”Jag vill varna andra”, säger vikarien Caroline.

Caroline, som egentligen heter något annat, har arbetat som journalist i sju år, på bland annat SVT Nyheter samt på kvälls- och morgontidningar. I februari fick hon ett sex månader långt vikariat som webbredaktör på TV4 Nyheterna. En månad senare sade hon upp sig.

– Jag har aldrig varit med om något liknande någon annanstans. Arbetsmiljön på TV4 Nyheterna är ohållbar för vikarier. Jag vill varna andra, säger Caroline till Journalisten.

När hon påbörjade sitt vikariat visade det sig att hon gick på ett annat schema än hon fått veta. Hon skulle arbeta alla helger i mars, tre helger i april samt alla helger i maj.

Annons Annons

På TV4 får de fast anställda och långtidsvikarierna komma med önskemål på sina scheman, så kallade ”önskescheman”, vilket leder till att inhoppsvikarier får ta fler pass på obekväm arbetstid. Caroline var inte inhoppsvikarie utan gick på ett schema, men den hon vikarierade för hade önskat ett schema med många helgpass.

Arbetsbelastningen var mycket hög, hon hade många gånger svårt att ta paus. Dessutom upplevde hon ett dåligt bemötande från chefer.

– Jag blev avbruten otaliga gånger, nonchalerad och högljutt uppläxad inför kollegor. Jag har aldrig tidigare blivit så illa behandlad och förnedrad, säger Caroline.

– Stressen, den höga arbetsbelastningen, orättvisan, spänningen över att behöva trippa på tå för att inte bli förnedrad eller öppet kritiserad ledde till att jag efter några veckor började utveckla stressymptom. Bristen på dialog, kommunikation och bristen på engagemang att jag som vikarie ska trivas och må bra på min arbetsplats drev mig till att säga upp mig, utan att jag landat något annat arbete.

Caroline är inte den enda vikarien som lämnat TV4 i protest. Journalisten har under löfte om anonymitet intervjuat andra vikarier som uppger att de slutat på TV4 innan deras kontrakt löpt ut. 

– Jag trivdes väldigt bra med kollegorna och det är en kul arbetsplats. Men jag fick löften som aldrig infriades om min tjänst och om min framtid på TV4. Jag kände mig utnyttjad, säger en av dem.

Några tidigare vikarier uppger att de avstod från att bryta sina kontrakt i förtid endast för att de inte ville riskera att stå utan jobb:

– Jag härdade ut. Men jag återvänder inte till TV4 förrän de har fått ordning på scheman och behandlar vikarier bättre, säger en av dem. 

Bristen på inhoppare gör att även vikarier som är schemalagda på heltidsarbete ofta rings in för att jobba övertid.

– Jag trivdes väldigt bra på TV4 men kände att jag inte kunde säga nej. Jag kunde jobba tolv dagar i sträck på långa pass, säger en vikarie.

– Jag körde slut på mig själv, och TV4 lät det ske. De tog inte sitt personalansvar, säger en annan vikarie.

Flera personer berättar om händelser där vikarier blivit utskällda eller förlöjligade inför sina kollegor.

Men långt från alla vantrivs. Journalisten har intervjuat 15 personer som arbetar eller under de senaste två åren har arbetat som vikarier på TV4. De flesta tycker att schemaläggningen har brister och att arbetstiderna kan vara dåliga för just vikarier, men majoriteten uppger att de trivts:

– TV4 är den bästa arbetsplats jag har varit på. Cheferna tar en på allvar och är lättillgängliga. Jag har rekommenderat andra att söka till TV4. 

– Det är en jättebra arbetsplats. Det är god stämning och bra kollegor. Det enda negativa tycker jag är att man inte tänker mer på vikariernas återhämtning.

Samtidigt menar några av dem att TV4 är en bra arbetsplats bara i jämförelse med att jobba på exempelvis Marieberg Media eller Sveriges Radio.

Ett problem som flera vikarier nämner är dygnsvilan. TV4 sätter in vikarier på pass som ligger för nära varandra, det vill säga mindre än elva timmar. Ett par vikarier berättar att de kan sluta klockan 22 eller 23 för att börja jobba igen klockan 06 eller 07.

Men det gäller inte bara vikarier. Vissa fast anställda journalister är schemalagda på pass som börjar klockan 03 på morgonen efter att ha gått av föregående pass klockan 20 kvällen innan. 

Enligt TV4 går det ihop med arbetstidslagen eftersom de får elva timmars ledighet efter att de gått av det tidiga morgonpasset. Det är ett tveksamt resonemang eftersom tiden mellan midnatt och klockan 05 normalt ska ingå i dygnsvilan.

– Vi följer arbetstidslagen, men det var kanske inte så det var tänkt att lagen skulle fungera, säger Erik T Larsson, personalredaktör på TV4 Nyheter och samhälle.

Borde ni inte följa lagen som den är tänkt att fungera?
– Jo, det borde man förstås, men i det fall vi pratar om nu, som handlar om Nyhetsmorgon, vill redaktörerna ha det på det sättet för att det förenklar planeringen. 

Erik T Larsson är bekymrad över de uppgifter vikarier lämnat till Journalisten:

– Vi vill vara den bästa arbetsplatsen att jobba på för både tillsvidareanställda och för vikarier. Att bli utskälld eller förlöjligad på det sättet du beskriver är helt oacceptabelt. Den kulturen ska inte förekomma på TV4. Jag blir jätteledsen när jag hör det. Om en enda person upplever det så här är det ett jättemisslyckande. Vi har inte fått några sådana signaler och kommer att titta närmare på detta, och vi kanske måste göra en ny anonym medarbetarenkät bland vikarierna.

Journalistklubben på TV4 uppger att de inte heller fått några signaler om att vikarier vantrivs, förrän ganska nyligen då ”Caroline” slutade.
– Vi håller på att diskutera i klubbstyrelsen hur vi ska gå vidare, säger Victoria Banozic, ordförande i journalistklubben på TV4. 

 

FLER CITAT FRÅN TV4-VIKARIER

"En av cheferna hälsade inte och undvek mig inne på redaktionen. Det var inte det att jag fick ett dåligt bemötande, jag fick inget bemötande alls."

"Det förekommer att vikarier blir verbalt attackerade av chefer och tillsvidareanställda. Jag har bland annat sett hur en av TV4s största profiler häromåret skällde ut en vikarie inför andra. Helt gräsligt."

"Jag blev förlöjligad och bortviftad, som en fluga. Jag var rädd att jag skulle få skit, eller att det skulle påverka mina möjligheter att jobba kvar om jag sagt emot eller tackat nej till arbetspass fastän jag var helt utmattad och borde vara ledig."

 

Fler avsnitt
Fler videos