Gå direkt till textinnehållet

”Vi ser allt fler attacker även i den europeiska regionen”

I veckan besökte Harlem Desír, mediefrihetsrepresentant för säkerhetsorganisationen OSSE, Sverige. Han ser ett ökat hot mot journalister i Europa.

Harlem Desír är före detta fransk utrikesminister som i somras  blev  mediefrihetsrepresentant för OSSE (organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). Sedan 1997 har organisationen de 57 medlemsländernas mandat att företräda dem i frågor gällande press- och mediefrihet.

Varför ökar hoten mot journalister i Europa just nu?

– Svårt att säga men det är vår första prioritet att se över. Vi ser allt fler attacker även i den europeiska regionen, det handlar om hot och hat som allt oftare också tar sig fysiska uttryck, och ofta kopplas till undersökande journalistik. I flera länder pågår det upprepade försök att tysta kritiska röster. Vi är inte minst väldigt oroliga för hur utsatta de kvinnliga journalisterna är, säger Harlem Desír.

Vi läser mycket om situationen för pressfriheten i Ungern och Polen och Turkiet. Vilket land är värst?

– Du nämner flera länder med problem men det handlar också om olika situationer som vi försöker hantera, vi gör ingen skillnad mellan de 57 länderna på det sättet att det ena eller det andra är viktigare. Men vi håller med om att i vissa länder förekommer det fler och allvarligare attacker och försök till att tysta medier och kritiker. Turkiet är ett exempel där det finns fler journalister i fängelse än någon annanstans. Vi står inför en situation där fler och fler journalister sätts bakom lås och bom. Man trycks tillbaka på olika sätt och hittar på regler som ska stoppa fria medier. Vi följer även situationen i Ryssland noga.

Vad kan ni göra som andra inte kan?

– Vi har mandat av de 57 OSSE-länderna att titta på de här frågorna och hur länderna tar på sig ansvaret att upprätthålla fria medier. Det är vår första prioritet, vi är också de enda som på regeringsnivå kan ha en direkt dialog med varje stat. Vi kan också assistera de länder som vill förbättra läget i sitt land, genom rådgivning när det gäller lagar, regionala kontakter, workshops och konferenser där vi utbildar i de här frågorna. I vissa länder är det såklart svårare än andra på grund av situationen som råder, vi kan agera med tyst diplomati och vi har bara under de senaste månaderna agerat direkt i 110 olika enskilda fall. 

Under sina dagar i Sverige har han bland annat träffat utrikesminister Margot Wallström, Demokratiminister Alice Bah Kuncke, mediechefer som SVTs VD Hanna Stjärne och Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Fler avsnitt