Gå direkt till textinnehållet

Fredspristagaren Dmitrij Muratov: ”Nu ska ni få se hur den ryska yttrandefriheten ser ut”

Fredspristagaren och chefredaktören Dmitrij Muratov besökte Nobelmuseet i Stockholm. Där gav han hårresande vittnesmål om situationen för journalister i Ryssland. ”Det här är Jelena Milasjina. Hon tog över Anna Politkovskajas arbete”, säger han och håller upp bilden på en svårt misshandlad reporter. 

– Kan alla se?

Den välfyllda föreläsningssalen på Nobelmuseet drar kollektivt efter andan. Dmitrij Muratov, under decennier chefredaktör för ryska tidningen Novaja Gazeta men sedan början av september förklarad persona non grata i sitt eget land, har precis dragit fram två fotografier ur ett brunt kuvert och håller upp dem för publiken. 

– Hon kom till Tjetjenien, hon blev gripen och utsatt för en fruktansvärd tortyr. 

Annons Annons

Bilderna föreställer Jelena Milasjina, reporter på Novaja Gazeta och den som tog över efter den mördade journalisten Anna Politkovskaja. På den ena bilden, den som Dmitrij Muratov väljer att visa först, syns hennes blåslagna rygg. 

– Nu ska ni få se hur den ryska yttrandefriheten ser ut bakifrån, säger han medan han lyfter upp bilden.

Under en reportageresa till Tjetjenien den fjärde juni i år misshandlades Jelena Milasjina, tillsammans med hennes advokat, grovt av maskerade personer.

– De bröt hennes fingrar för att de skulle få pinkoden till hennes mobil, säger Dmitrij Muratov.

Dmitrij Muratov talar ryska, och hans ord översätts av en tolk i realtid. Men när det gäller frågan om hur hans reporter misshandlats håller han ett så högt tempo att tolken får svårt att hinna förmedla alla ord till publiken.

– Det här hände precis vid flygplatsen, där det finns övervakningskameror på precis varenda meter. Ni får gissa, var kamerorna på eller var de kanske avstängda? Vad tror ni, var de på eller var de, av en ren slump, avstängda just då? frågar han publiken.

Kamerorna var såklart avstängda, och ingen har gripits för misshandeln trots att ryska staten lovat att så ska ske, uppger Dmitrij Muratov. 

I början av augusti stämplades Dmitrij Muratov som utländsk agent av den ryska staten. Då avgick han från rollen som chefredaktör för den ryska tidningen Novaja Gazeta, som annars hade tvingats märka tidningen som ”producerad av en utländsk agent”.

– Jag har fått ett yrkesförbud, säger han på scenen om hur stämplingen påverkat honom. 

Nästa vecka tillkännages vilka personer eller organ som får Nobelprisen, och därför håller Nobelmuseet en serie föreläsningar med tidigare pristagare. Dmitrij Muratov fick priset, tillsammans med den filippinska journalisten Maria Ressa, 2021. Under onsdagen var han i Sverige för att delta i ett samtal om yttrandefrihet, demokrati och fred på Nobelmuseet i Stockholm. 

I panelsamtalet deltog också journalisten och författaren Ingrid Carlberg och filosofen och författaren Åsa Wikforss, båda ledamöter av Svenska Akademien, och under de timmeslånga samtalet bollades frågor om yttrandefrihet och demokrati. Och även om de tre paneldeltagarna i stort sett var överens om allt så hettade samtalet emellanåt till. 

– Jag skulle vilja säga emot, säger plötsligt Dmitrij Muratov efter att Ingrid Carlberg argumenterat för att diktaturer fruktar journalister. 

– Som du sa i ditt Nobeltal är det främsta motgiftet mot all tyranni är journalistiken. Varför går man så hårt till attack mot Dmitrij Muratovs och hans kollegor i Ryssland, jo för att de är undersökande journalister. Putins stat överlever inte med den journalistiken. På samma sätt går man till attack mot västerländska journalister, det ingår i attacken på västdemokratierna att underminera förtroendet för journalisterna – det är samma strategi som exporteras, sa hon precis innan Muratovs invändning.

Dmitrij Muratov utvecklar, och menar att demokratin hotas även av de som lever i den.  

– Det finns tidsperioder där merparten av människor vänder demokratin och yttrandefriheten ryggen. Inte bara i Ryssland och andra diktaturer, utan även i Europa. När demokratin gav mycket till människorna så älskade man den. För demokratin var älskad som man älskar en god vara. Men nu när oljepriserna och gaspriserna är på väg upp så är det inte längre demokratin som betalar till dig, utan du måste själv betala till demokratin. Då säger folk: Det här är inte bra, så ska det inte se ut.

Den som föräras Nobelpriset får en medalj och prispengar. Pengarna skänkte Dmitrij Muratov bort och medaljen auktionerades ut förra året. Prislappen landade på 100 miljoner dollar, runt en miljard svenska kronor, och betalades av en anonym köpare. Pengarna gick till Unicef för att hjälpa Ukrainska flyktingar. 

– Jag var miljonär i tre sekunder, säger Dmitrij Muratov. 

Den tidigare chefredaktören är öppen för att åka till Norge igen:

– När jag får mitt andra Nobelpris kommer jag göra precis samma sak med den medaljen.

Fler avsnitt
Fler videos