Gå direkt till textinnehållet

”Vi är inne på en direkt odemokratisk väg”

Alla partier som värnar de demokratiska värdena måste kraftfullt markera mot Linus Bylunds uttalanden, anser Journalistförbundets Tomas Backlund. UPPDATERAD

Reaktionerna på Sverigedemokraten Linus Bylunds åsikter om public service fortsatte att strömma in under fredagen.

Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund menar att de tankegångar som Linus Bylund luftar i intervjun med Fokus är till lika delar ”vansinniga och skrämmande” som klargörande.

– Att enskilda journalister skulle kunna få sparken om de är partiska eller ”antidemokratiska” är väldigt klargörande uttalanden, som undanröjer alla tvivel om vilken typ av politik SD vill föra i det här landet. Det är också både skrämmande och fascinerande vilken okunnighet om yttrandefrihet, pressfrihet och egenansvaret som de här uttalandena visar – och deras betydelse för en demokrati, säger Tomas Backlund.

Annons Annons

Han menar att både väljare och folkvalda nu måste ställa sig frågan om vi ska ha ett land som står upp för de grundläggande demokratiska värdena eller inte.

– I samma stund som man tar beslut att gå åt det håll som Linus Bylund stakar ut så lever vi faktiskt inte längre i en demokrati.

Vad ligger på övriga riksdagspartier att göra, menar du?
– Jag skulle uppmana alla partier som värnar de demokratiska värdena att kraftfullt gå ut och markera mot det här. Annars kan man uppfatta det som att man inte förstår vad som står på spel, säger Tomas Backlund.

Vilka skulle följderna bli om Bylunds tankar blev verklighet?
– Det är delvis svårt att överblicka. Men det råder inga tvivel om att man tar bort en stor del av den yttrandefrihet vi har idag. Det som kommer hända är att enskilda journalister inte kommer vågar ställa frågor som på något sätt kan äventyra deras anställning. Vi kommer att få mycket tystare journalister, som vill hålla sig väl med de som är vid makten. Jag kan inte se att det skulle vara en demokrati längre.

Vilken är din inställning till Granskningsnämnden?
– Det kanske är en diskussion som vi får anledning att återkomma till, givet den här typen av uttalanden. För är det så att de folkvalda inte visar respekt för redaktionell integritet, är vi i ett sådant läge att vi kanske måste ta upp den diskussionen igen. Om vi går att sådana här håll är väl allt uppe på bordet.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, reagerar också starkt på Bylunds uttalanden.

– Det här är ännu ett exempel på att den oberoende journalistiken verkligen inte ska tas för given. Det har kommit ganska många sådana exempel på senare tid. Det märkliga här är att han tycks utgå från att journalister aldrig får sparken, men är det någon yrkesgrupp som fått det, av ekonomiska skäl, så är det ju journalister. Nu vill han att politiska krafter ska få ge journalisterna sparken. Och då är vi inne på en direkt odemokratisk väg, säger Jesper Bengtsson.

– Tankarna går till Ungern och till Polen. Och det är ju ingen nyhet att SD hämtar mycket inspiration från utvecklingen i de länderna. Det är otroligt allvarligt för demokratin om den oberoende journalistiken börjar ifrågasättas.

Vad kan man förvänta sig av övriga partier, till exempel M och KD, som ju öppnat för samarbete med SD?
– Att de markerar mot den sortens förslag och politisk retorik. De har varit väldigt veka på den punkten.  

Yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke tolkar Linus Bylunds uttalande som att han vill införa en form av tjänstefel för public service-journalister.

– Det är ju utmärkt att enskilda personer på våra myndigheter kan ställas till svars för sina handlingar, men när det gäller public service så är det inte en myndighet i lagens mening. Dessutom lämpar det sig synnerligen illa att införa ett sådant system, eftersom det undergräver ensamansvaret som slår att fast att ansvarig utgivare och ingen annan står för det som publiceras, säger Nils Funcke.

– Ensamansvaret är en av grundprinciperna i hela yttrande- och tryckfrihetsregleringen, och det här uttalandet tyder på en bristande respekt för det.                       

Du är av åsikten att Granskningsnämnden bör läggas ned. Blir det ännu viktigare om vi har politiker som vill använda Granskningsnämnden för att straffa enskilda journalister?

– Det gör det bara extra tydligt vilken förlegad relik Granskningsnämnden är, hur feltänkt det är, säger Nils Funcke.

Journalisten har under dagen sökt Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare, samt Aron Emilsson som är SDs kulturpolitiska talesperson.

M hänvisar till Ulf Kristerssons Facebookinlägg som publicerades på fredagseftermiddagen. Kristersson skriver där att ”Sverigedemokraterna har under senare tid gjort ett par rejäla övertramp när det gäller mediernas frihet och oberoende”.

Han skriver också att M inte kommer att kompromissa ”när det kommer till grundläggande principer för mediernas frihet. För Moderaterna är det en kärnuppgift att i såväl regeringsställning som opposition göra allt vi kan för att stärka det konstitutionella skyddet för det fria samhällets institutioner.”

Ebba Busch Thors pressekreterare hänvisade sent på fredagen till KDs kulturpolitiska talesperson Roland Utbults debattsvar i Svenska Dagbladet. Utbult tar avstånd från Sverigedemokraternas förslag i public service-frågan:

”Vi kristdemokrater avvisar förstås dessa försök att instrumentalisera kulturen. Politiker ska inte gå med rödpenna i tv-tablån. (…) Journalisterna ska inte styras av politiskt tillsatta ”vetenskapsråd”.

Utbult tar samtidigt ocksån avstånd från Miljöpartiets kulturpolitik. ”När MP lät sin egen kulturpolitiska arbetsgrupp spåna fram ett förslag till idéprogram fanns det nämligen inga gränser för politiseringen. Där fastslogs att '… kulturen ska vara en betydelsefull del i en grundläggande omställning av samhället …' ”, skriver Utbult.

Fler avsnitt
Fler videos