Gå direkt till textinnehållet

Varför stinker er tidning?

Varför luktar tidningsdesignbyrån A4s egen tidning #4 så illa? Journalisten ställer chefredaktör Pelle Anderson mot väggen.

Tidningsmakarbyrån A4s tidning #4, som handlar om tidningsdesign är naturligtvis väldesignad. Men den luktar något gräsligt. Det är en starkt koncentrerad nyboksdoft med något härsket som sprider sig på Journalistens redaktion.

Journalisten når Pelle Anderson, koncernchef för A4 och chefredaktör på #4, per telefon:

Den är snygg och så …
– Tack.

… men varför luktar den så illa?
– Gör den?

[sniff, sniff]

– Ja, det gör den faktiskt. Jag har inte tänkt på det tidigare men när du säger det så är det en rätt stark doft.

Vad beror det på?
– Jag vet inte. Du får nog höra med Trydells tryckeri, de kanske har gjort något med tryckfärgerna. Jag kan inte tänka mig att de har sänkt den i formalin eller så, men någonting är det ju.

Ni jobbar ju med tidningsdesign, har ni någon gång resonerat om tidningsdofter?
– Nej det har vi faktiskt inte. Men vi kanske borde börja med det, sätta dofter på tidningar, lite som doft-bio en gång i tiden, säger Pelle Anderson.

På Trydells tryckeri är man fullt medveten om att deras tidningar stinker och får återkommande frågor från kunder om lukten.

– Förklaringen är ganska enkel. Vi är oerhört miljömedvetna så vi använder bara vegetabiliska färger. Doften du känner är härsket smör, säger Lars Axelsson, säljare på Trydells tryckeri.

Härsket smör?
– Ja, och lite oljor och så. Tryckfärgerna är miljögodkända och innehåller färgpigment och vegetabiliska oljor som bas och bindemedel. Under den torra ytan finns det alltid lite olja kvar, och det är den som luktar. Den är mest påtaglig i början.

– Smaken är delad förstås, men jag tycker det luktar gott, säger Lars Axelsson.

Fler avsnitt
Fler videos