Gå direkt till textinnehållet

Våldsamma attacker mot journalister i Belarus

Angreppen på journalister och medier i Belarus är så omfattande efter valet i söndags att journalistfacket börjat liverapportera.

Inflödet av rapporter om attacker mot journalister och medier i Belarus är så stort att det Belarusiska journalistförbundet startat kristelefontjänst och direktrapporterar via sin sajt och appen Telegram.

I flödet förekommer bland annat uppgifter om en fängslad journalist som inlett en hungerstrejk, om en journalist som är försvunnen efter att han misshandlats och gripits av polis i Minsk och om en journalist som skjutits med gummikula.

Den oberoende nyhetssajten Tut har stängts ned av myndigheter och Tut har startat spegelsajter i andra länder för att nå ut med nyheter. Flera andra mediesajter har också blockerats.

Annons Annons

Committee to Protect Journalists uppgav på måndagen att minst fyra journalister attackerades i Minsk under söndagen och minst fem journalister greps. Uppgifterna till det belarusiska journalistförbundet tyder på att övergreppen är betydligt mer omfattande.

Europeiska Journalistfederationen kräver nu i ett uttalande att omvärlden sätter press på Belarus för att få stopp på repressionen, och uppmanar EU, Europarådet och säkerhetsorganisationen OSSE att agera.

Som Journalisten berättade igår har Reportrar utan gränser listat 40 journalister som gripits i Belarus under perioden maj-juli för att de bevakat oppositionens valkampanjer.

Fler avsnitt
Fler videos