Gå direkt till textinnehållet

Sju journalister gripna i Belarus – på en vecka

Belarusiska journalister vädjar europeiska kollegor om hjälp i öppet brev samtidigt som repressionen tilltar.

Under den senaste veckan har sju journalister gripits i Belarus, uppger Committee to Protect Journalists. Fem av dem är fortfarande frihetsberövade:

  • Valerij Yudin, frilansfotograf och magasinet Tvio Gorod Hrodnas grundare. Han greps i Hrodna den 10 mars. Dagen efter publicerade en regimtrogen Telegramkanal en ”bekännelsevideo” där Yudin ”erkänner” att han har kontakt med en oppositionsgrupp som stämplats som extremistisk av regimen.
  • Dmitriy Bayarovitj, tv-reporter. Han greps i Minsk den 14 mars och hans bostad genomsöktes. Någon förklaring till gripandet finns inte.
  • Syarhei Stankevitj, chefredaktör på tidningen Infa-Kurjer i Slutsk, greps tillsammans med tre andra journalister under en polisräd mot redaktionen den 15 mars. Två av journalisterna släpptes efter att han skrivit under någon form av sekretessavtal.
  • Aleh Rubtjen, biträdande chefredaktör på Infa-Kurjer, som greps samtidigt som Stankevitj i onsdags sitter liksom chefredaktören fortfarande fängslad.
  • Alyaksandr Mantsevitj, chefredaktör på den regionala oberoende tidningen Regyonalnaya Gazeta, greps den 15 mars i samband med att polis genomsökte hans bostad när Minsk. Någon förklaring till gripandet har inte lämnats.

Anonyma belarusiska journalister vädjar samtidigt i ett öppet brev till europeiska kollegor om hjälp. Brevet har publicerats av bland andra Europeiska Journalistfederationen (EFJ).

Enligt EFJ finns för närvarande över 30 journalister fängslade i Belarus och i brevet lyfts Pavel Mazheikas öde. Den 44-årige Mazheika greps den 30 augusti 2022 och sitter häktad i väntan på rättegång. Åtalet är hemligstämplat, så ingen vet vad han är misstänkt för.

I brevet uppmanar de anonyma journalisterna kollegor i Europa att uppmärksamma Mazheikas fall för att sätta press på regimen i Belarus.

Fler videos
Fler avsnitt