Gå direkt till textinnehållet

RSF: ”Det har inte varit en lugn sommar”

Under sommaren har angrepp på pressfriheten tilltagit i bland annat Ungern, Algeriet, Zimbabwe, USA, Hongkong. ”Vi fortsätter överlag att se hur undantagslagar och restriktioner kopplade till pandemin påverkar pressfriheten negativt”, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) Sverige.

Under Journalistens sommaruppehåll sedan den 25 juni har pressfrihetsorganisationer noterat tilltagande repression mot journalister och medier i flera länder.

I juli sparkades chefredaktören för Index som var en av de sista oberoende nyhetsförmedlarna i Ungern, efter att en affärsman med nära koppling till premiärminister Viktor Orban tagit kontroll över en större andel i Index ägarbolag. Nära 60 journalister sade upp sig i protest. Det rapporterade bland andra Dagens Nyheter.

I Belarus har fler än 40 journalister gripits under perioden maj-juli för att de bevakat oppositionens valkampanjer, enligt Reportrar utan gränser. Presidentvalet avgjordes i söndags och enligt de officiella siffrorna fick Alexander Lukasjenko cirka 80 procent av rösterna, men resultatet är ifrågasatt.

– 200 journalister har skrivit till landets inrikesminister och vädjat om slut på trakasserier och våld, men inget har hänt, berättar Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser Sverige.

Reportrar utan gränser fick i dag måndag se en av sina korrespondenter fängslad: journalisten Khaled Drareni dömdes till tre års fängelse i en domstol i Algeriet. Han greps i mars när han bevakade en demonstration och döms för att ha uppmuntrat till väpnat uppror och för att utgöra en fara för den nationella enheten. Till vardags arbetar Khaled Drareni för den algeriska sajten Casbah Tribune och franska TV5 Monde. I juni greps ytterligare tre journalister i Algeriet på liknande grunder.

– Domen mot vår korrespondent Khaled Drareni är kulmen på en längre tid av rättsliga trakasserier mot en kritiskt granskande och oberoende journalist. Tyvärr är våra korrespondenter som rapporterar om attacker mot pressfriheten extra utsatta, som till exempel Erol Önderoglu, i Turkiet, som fått utstå åratal av juridisk förföljelse. Beteendet är vidrigt och går helt på tvärs mot allt vad rättsstaten heter. Algeriets rättssystem visar idag tydligt att det är en pressfrihetens fiende, säger Erik Halkjaer.

– Det vi har sett under sommaren är överlag en fortsättning på det som vi såg redan i våras: undantagslagar och restriktioner kopplade till pandemin skadar pressfriheten. Vi har också sett allvarliga attacker mot pressfriheten i Zimbabwe, Ungern, Polen, Hongkong, El Salvador, Belarus, och fler andra länder. Det har inte varit en lugn sommar.

I går söndag greps Jimmy Lai, grundare av tidningen Apple Daily i Hongkong, anklagad för att ha samarbetat med främmande makt. Han riskerar livstids fängelse om rättegången hålls i Hongkong, och dödsstraff om rättegången hålls i Kina.

– Vi kräver att han släpps. Gripandet av Jimmy Lai under de nya säkerhetslagarna är en symbolisk attack på pressfriheten i Hongkong och visar hur långt myndigheterna är beredda att gå för att tysta kritisk granskning, säger Erik Halkjaer.

Tvåhundra poliser stormade samtidigt Apple Dailys redaktion och hindrade journalister från att nå arbetsplatsen, och körde bort flera andra medier som bevakade händelsen

Antalet mördade journalister hittills i år är lägre än förra året. Under sommaren har tre journalister mördats, i Mexiko, Barbados och Honduras.

  • Den 2 augusti sköts reportern Pablo Murrugares ihjäl på en restaurang i den mexikanska delstaten Guerrero, enligt Committee to Protect Journalists. Två personer avlossade fler än 50 skott mot Murrugares, som avled omedelbart. Murrugares var ägare och chefredaktör för nyhetssajten PM Noticias och hade mottagit flera hot, och utsattes för ett attentatsförsök 2016. Han omfattades av ett federalt skyddsprogram för hotade journalister. Den polisman som skulle skydda honom dog också i attacken.
  • Den 1 juli sköts två journalister ihjäl i Honduras: German Vallecillo Jr. och Jorge Posas, som arbetade för den lokala tv-kanalen Canal 45, rapporterade AP.
  • I slutet av juni mördades fotografen Christoff Griffith, 25, i Barbados. Griffith arbetade för tidningen The Nation och fick tips om en död kropp i en övergiven byggnad. Han anlände före polisen och förövaren fanns kvar på platsen och högg ihjäl även Griffith, uppger Barbados Today.
  • Den 20 juli greps den undersökande journalisten Hopewell Chin’ono i Zimbabwe, anklagad för att ha uppmanat till våld, enligt Committee to Protect Journalists.
  • I USA har journalister som bevakat demonstrationer protester fortsatt att attackeras av polis, bland annat i Portland. Det rapporterar Committee to Protect Journalists.
Fler videos
Fler avsnitt