Boken som stoppades av dansk domstol.

Utredning mot dansk journalist läggs ned

19 januari, 2021

Boken Sju år för PET – Jakob Scharfs tid stoppades av dansk domstol 2016. Nu läggs polisutredningen mot författaren, journalisten Morten Skjoldager, ned.

2016 stoppade dansk domstol utgivningen av boken Sju år för PET – Jakob Scharfs tid eftersom den antogs innehålla ”uppgifter som kan skada rikets säkerhet”. Boken bygger på intervjuer med en tidigare chef på den danska säkerhetspolisen PET (Politiets Efterretningstjeneste) och är skriven av journalisten Morten Skjoldager.

Skjoldagers arbetsgivare, tidningen Politiken valde att trotsa domstolsförbudet och tryckte och distribuerade boken som en del i en helgbilaga. PET krävde att Politiken skulle betala böter på 15 miljoner kronor.

2019 dömdes tidningsbolaget JP/Politikens hus att böta 250 000 kronor och Politikens chefredaktör Christan Jensen att böta 100 000 kronor för att begått överträdelse mot den danska statliga censuren. Flera andra danska chefredaktörer valde att publicera utdrag ur boken i sina tidningar och har riskerat åtal.

Den tidigare PET-chefen Jakob Scharf dömdes till fyra månaders fängelse för att ha lämnat sekretessklassad information till en journalist.

Nu står det klart att polisutredningen mot Morten Skjoldager läggs ned efter mer än fyra år. Enligt danska Journalisten har även utredningarna mot de andra tidningar som publicerade utdrag ur boken 2016 lagts ned.

Danska Journalistförbundets ordförande Tine Johansen välkomnar beskedet att utredningen läggs ned, men anser att utredningen aldrig borde ha inletts samt att den tagit för lång tid.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies