Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna skänker pengar till Kyiv Independent

Intresseorganisationen Utgivarna skänker 1 500 pund, motsvarande cirka 22 000 svenska kronor, till den ukrainska tidningen Kyiv Independent för att stöda dess oberoende journalistik. Sveriges Tidskrifter uppger samtidigt att man kommer att skänka pengar till ukrainska journalister via Reportrar utan gränser.

Kyiv Independent är en nystartad nyhetssajt grundad av ett trettiotal medarbetare som i november slutade på Kiev Post i protest mot inskränkningar i det journalistiska oberoendet.

– Utgivarna stödjer oberoende journalistik och har fått referenser från kolleger i Ukraina som vittnar om att ett ekonomiskt stöd till redaktionen gör skillnad när det gäller att förmedla en korrekt bild av vad som sker som en konsekvens av Rysslands krigsföring i landet, säger Robert Olsson, vd för Utgivarna.

Gåvan är om 1 500 brittiska pund, motsvarande cirka 22 000 svenska kronor, uppger Robert Olsson för Journalisten.

Annons Annons

– Kyiv Independent har gått från 20 000 följare för en vecka sedan, till en miljon idag. Det är viktigt att stötta de goda krafter som journalistiskt rapporterar från krigets Ukraina. Alla motkrafter till medveten missinformation som hör till krigspropagandan behöver vår support.

Sveriges Tidskrifter kommer att skänka 20 000 kronor till Reportrar utan gränsers insamling för inköp av bland annat skottsäkra västar och första hjälpen-material till ukrainska journalister.

Bonnier News meddelade igår att man skänker en miljon kronor till ukrainska medier och Tidningsutgivarna uppgav i fredags att man ger ett ekonomiskt stöd till den ukrainska publicistorganisationen UAPP.

Fler avsnitt
Fler videos