Gå direkt till textinnehållet

Upprop mot sexism i danska branschen

Sex kvinnor som arbetar på TV2 i Danmark vittnade om sextrakasserier på jobbet. Det blev starten för ett upprop inom den danska mediebranschen där nu över 1 600 kvinnor har skrivit på. Men alla mediechefer håller inte med om bilden.

Initiativtagarna Camilla Slyngborg, Maria Andersen, Anne Sofie Hvenegaard, Anne-Katrine Bondo, Christine Brink og Julie Thisgaard, är alla anställda på TV 2.

I en intervju med Politiken kallar de det stora antalet underskrifter för ”en sorglig bekräftelse” på hur utbrett problemet är.

De hoppas nu att uppropet ska sätta fokus på frågan i Danmark, och att det ska tvinga chefer att agera, skriver danska Journalisten.

Annons Annons

Starten för uppropet skedde förra veckan efter att programledaren Sofie Linde berättade hur hon hade blivit sexuellt trakasserad under en jullunch med DR, endast 18 år gammal.

En chef ska ha tagit tag i hennes arm och sagt att hon ska suga hans, ni vet vad, samt hotat att ödelägga hennes karriär om hon sade emot.

Händelsen ska ha skett för 12 år sedan, men Sofie Linde menar att sexism fortfarande existerar inom mediebranschen.

Inom uppropet finns nu vittnesmål från minst 50 kvinnor som själva berättar om sexuella trakasserier inom mediebranschen. De har bland annat återkommande upplevt kommentarer om utseende, klädsel eller fysiska trakasserier av olika slag.

Mediechefer som DR har talat med tycker inte att det finns en sexistisk kultur på företaget.

– Jag har talat med en av initiativtagarna till brevet och frågat om det finns en sexistisk kultur på TV2. Med bakgrund av de samtalen måste jag säga att, det är inte generellt så. Vi har inte en sexistisk kultur, varken på nyhetsredaktionen eller i koncernen, säger nyhetsdirektör Mikkel Hertz.

DR:s egen nyhetsdirektör Sandy French säger att det inte finns tvivel om att problemet finns. Och hon kallar det ”pinsamt”, men hon understryker också att man måste skilja på olika beteenden.

Fler avsnitt
Fler videos