Gå direkt till textinnehållet

UNT gjorde roligaste grodan

Den prestigefyllda utmärkelsen Årets groda tilldelas i år Upsala Nya Tidning efter en omröstning bland Journalistens läsare.

UNT fick 19 procent av rösterna för grodan om att den kraftiga befolkningstillväxten skulle göra det svårare att ”kyssa sig in i kommunfullmäktige”.

Chefredaktör Kalle Sandhammar får beskedet via mejl av Journalisten.

Annons Annons

Hur känns det att få utmärkelsen?
– Det finns ju två sätt att se på saken. Ett är att bli irriterad för att det är ett bevis på att vi har slarvat. Jag kan dock inte tycka annat än att det är riktigt roligt. Vi har bjudit på en verklig klassiker och som jag ser det är vi värdiga vinnare!

Vad tycker du om själva grodan?
– Den är ju harmlös utifrån att alla sannolikt förstår vad som egentligen menades. Men sammanhanget gör det väldigt roligt. Som automatiseringsivrare tvingas jag konstatera att det krävs människor för att klara de sammanhang som rättstavningsprogrammen inte klarar, haha.

När uppmärksammades den på redaktionen?
– För sent. Är väl det enda jag kan svara på den frågan.

Kommer ni att fira detta på något speciellt sätt?
– Vet inte, kanske grodbakelser till de personer som gjorde det möjligt? Vi har skrattat gott åt saken. Men jag är inte helt säker på att vi kommer att sätta en medalj i tidningshuvudet och skylta med det i ett år.

På andra plats i omröstningen hamnade VK.se, med bara tre röster färre, med notisen om ett flygfält i Åsele som är saboterat: ”Uppmanar till mycket stor försiktighet eftersom en trasig banan kan orsaka mycket allvarliga skador.” Trea i omröstningen kom Mama.se med citatet ”Cissi var orolig de första tolv månaderna av graviditeten.”