Gå direkt till textinnehållet

UGs Nils Hanson: ”Jag är självkritisk om vår klimatgranskning”

Uppdrag granskning har smygstartat sitt 20-årsfirande. ”Vi är mindre ifrågasatta idag än vad vi var för 15 år sedan”, menar mångårige UG-chefen Nils Hanson.

I januari 2001 sände SVT det första avsnittet av Uppdrag granskning. UG har smygstartat 20-årsfirandet, bland annat med Niklas Källners kärleksfulla drift ”Så gör du ett klassiskt Uppdrag granskning”.

UG-nestorn Nils Hanson tog över som ansvarig utgivare i januari 2004 men började som projektledare några månader tidigare. Han lämnade redaktionen i mars 2018 men kom tillbaka ett år senare som frilansande redaktör för UG-reportrar i Stockholm.

Hur har UG ömsat skinn på två decennier?
– Programmet har utvecklats på flera viktiga områden, som kvalitetssäkring, storytelling och digitala publiceringar. Programmet har blivit känt utanför Sveriges gränser genom samarbeten som Panama Papers och vinster av åtskilliga internationella journalistpriser.

Annons Annons

Ni har ofta fått kritik på senare år: de apatiska barnen, Metooprogrammet, nu om Estonia i Filter. Har den externa kritiken ökat? Är det i så fall bra?
– Kritik är en fullt naturlig konsekvens av den journalistik som vi bedriver eftersom den till sin natur är utmanande. Även det vi uppfattar som orättvis kritik brukar innehålla korn av sanning som man kan lära sig något av. Men jag tror inte att kritiken har ökat, snarare tvärtom. Vi är mindre ifrågasatta idag än vad vi var för 15 år sedan, menar Nils Hanson.

Det mest minnesvärda programmet du gjort?
– Jag minns hellre ett enda år, 2007, då vi bjöd tittarna på avslöjanden om korruptionshärva i JAS Gripen-kampanj, köttfärsfusk på ICA Maxi och svartarbete på McDonald's och Burger King. Lägg därtill Fallet Louise i Vetlanda som upprörde hela nationen. Vilket år det var!

Var är du självkritisk?
– Jag är självkritisk när det gäller vår granskning av klimat- och miljöfrågor. Där borde jag ha varit mer drivande som ansvarig.

Hur firar ni 20 år?
– Inget firande så här långt. Men vem vet, det kanske blir när vi fyller 20 på riktigt den 17 januari.

Var det självklart att driva med er själva i Niklas Källners lilla film?
– Just skämt och ironi har ju inte varit UGs signum, precis. Så det var hög tid och ett lämpligt tillfälle. Vi hade mycket roligt när vi såg det på vårt måndagsmöte. Och hoppas att tittarna har det också.

Fler avsnitt
Fler videos