Gå direkt till textinnehållet

UD svarar om afghanska journalister – Hyllert: ”Mer kan göras”

Regeringen kan inte erbjuda skydd till afghanska journalister, skriver UD i ett svar till Journalistförbundet. Ulrika Hyllert anser att Sverige kan göra mer än vad som görs. UPPDATERAD

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert vädjade i ett mejl den 16 augusti ställt till utrikesminister Ann Linde att ”skyndsamt erbjuda flyktingstatus eller skyddsstaus till afghanska  journalister, tolkar eller andra personer i Afghanistan som under de senaste åren arbetat för svenska journalister och medier”.

Nu har UD svarat. Departementssekreterare Cecilia Grabos skriver i sitt mejl att endast svenska ambassader, inte regeringen, har möjlighet att utse enskilda individer i Afghanistan som särskilt skyddsvärda. Vidare skriver UD att ”[d]et är värt att notera att en ambassad endast har möjlighet att i extraordinära fall och i mycket begränsad omfattning föreslå individer till Migrationsverket för vidarebosättning”.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert skriver i mejl till Journalisten att förbundet har kontakt med både uppdragsgivare, organisationer och enskilda journalister i Sverige som i sin tur har kontakt med journalister i Afghanistan som av säkerhetsskäl behöver lämna landet.

Annons Annons

”Exakt vad som kan göras skiljer sig åt och i de flesta fallen vi känner till så har kontakt redan tagits med ambassaden. Vi har också kontakt med IFJ som samordnar internationellt. Vi kommer fortsätta argumentera för att journalister och andra som arbetat för medier måste få flyktingstatus och få hjälp till Sverige.”

Ulrika Hyllert menar också att några länder tagit långt mycket större ansvar än Sverige hittills har gjort. Hon pekar på att länder som USA och Kanada har uttalat öppet att man tar emot journalister från Afghanistan. USA säger att landet hittills har tagit emot omkring 250 journalister. Stödet har i första hand handlat om att skriva inbjudningsbrev till journalister, flyga ut dem från landet och sedan låta dem ansöka om uppehållstillstånd.

”Så det finns mer som kan göras. Just nu lämnas de flesta åt sitt öde trots att de riskerar att bli förföljda”, menar Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Fler videos