Gå direkt till textinnehållet

Turkiska journalister gripna för att ha röjt offentlig information

Två journalister på Odatv har gripits av polis, misstänkta för att ha röjt identiteten på en turkisk säkerhetstjänsteman som ska ha dött i Libyen. Namnet på polisen offentliggjordes dock på en presskonferens en vecka tidigare. En av journalisterna ska ha åtalats.

Polis i Istanbul och i Manisa grep på onsdagen Baris Terkoglu, nyhetschef på oppositionella nyhetssajten Odatv, respektive Hülya Kilinc, reporter på Odatv, misstänkta för att ha röjt en statshemlighet när de publicerat namnet på en turkisk säkerhetstjänsteman som ska ha dödats i Libyen i februari. Terkoglu ska enligt Odatv ha åtalats, medan Kilinc än så länge bara är misstänkt och frihetsberövad.

Odatv publicerade förnamnet och initialen i efternamnet på den avlidne i en artikel i tisdags, och visade bilder från begravningen. Artikeln är nu borttagen.

Enligt åtalet ska Terkoglu olagligen ha tillskansat sig hemliga dokument rörande den turkiska säkerhetstjänsten och riskerar upp till nio års fängelse om han döms.

Annons Annons

Men identiteten på den turkiska säkerhetstjänstemannen rapporterades redan den 24 februari av andra medier, däribland Yetkin Report, som återgav uppgifter från journalister på tidningen Yenicag, som sedan raderat informationen. Två namngivna turkiska medborgare uppgavs då ha dött under en militäroperation i Libyen.

Den turkiska parlamentsledamoten Ümit Özdag från oppositionspartiet IYI namngav också mannen under en presskonferens den 26 februari. Odatv sände presskonferensen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har också bekräftat ett ”fåtal” dödsfall bland militäranställda i Libyen.

– Gripandena av Odatvs journalister Baris Terkoglu och Hülya Kilinc är absurda, och de bör släppas omgående och åtalet läggas ned. Journalister ska inte fängslas för att de rapporterar om sådant som är av allmänt intresse, särskilt inte om informationen redan är offentlig, säger Gulnoza Said, Committee to Protect Journalists programkoordinator i Europa och Centralasien.

Fler avsnitt
Fler videos