Gå direkt till textinnehållet

Turkiska parlamentet röstar om ny lag som kriminaliserar spridandet av ”falsk information” 

Den här veckan röstar parlamentet i Turkiet för en lag som av lokala pressfrihetsgrupper beskrivs som “de tyngsta censurlagarna någonsin”, och helt kan komma att kväva journalistiken.

De två första delarna av 40 stycken i det nya lagförslaget är redan antagna, enligt ett pressmeddelande från journalistfederationen CPJ.

Partierna som kontrollerar majoriteten i parlamentet planerar att godkänna övriga delar redan den här veckan. Efter det tar det 15 dagar innan president Recep Tayyip Erdoğan förväntas godkänna lagförslaget. 

Den som döms enligt lagen kan få mellan ett till tre års fängelse om den blir verklighet. Enligt myndigheterna ska den skydda medborgarnas online-rättigheter medan man bekämpar ”desinformation och illegalt innehåll”. 

Förslaget innehåller också delar som tvingar sociala medier-jättar med över en miljon användare att öppna lokala kontor i landet, vilket skulle medföra att myndigheterna även kan åtala dem för brott. 

Representanter från journalistorganisationer i landet har protesterat mot lagförslaget utanför parlamentet i Ankara, iklädda svarta masker. CPJ fördömer också lagförslaget:

“Parlamentet är på väg att rösta igenom en farlig lag som, om den godkänns, kommer hindra pressfriheten och yttrandefriheten, inte bara för medierna utan för medborgare i hela samhället som har åsikter makten inte håller med om”, säger Gulnoza Said, CPJ’s Europa- och asienkoordinator i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos