Gå direkt till textinnehållet

TU uppmanar JK att överklaga Vaccinkrigardomen

Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård menar att arbete med dold kamera i vissa fall kan vara den enda rimliga möjligheten att granska makthavare, och uppmanar JK att överklaga den kontroversiella Vaccinkrigardomen.

Journalisten har tidigare berättat att Utgivarna anser att JK ska överklaga tingsrättens så kallade Vaccinkrigardom.

I en skrivelse till Justitiekanslern uppmanar i dag Tidningsutgivarna (TU) JK att överklaga domen, där en kvinna tilldömts skadestånd då svenska staten ansetts ha brutit mot hennes mänskliga rättigheter efter att hon filmats med dold kamera i ett SVT-reportage.

”Domen är oroväckande då den uttryckligen säger att det svenska självreglerande medieetiska systemet är otillräckligt”, hävdar Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård i ett pressmeddelande.

”Vår uppfattning är tvärtom att den svenska ordningen fungerar mycket väl och håller staten på armlängds avstånd från prövning av journalistiska arbetsmetoder”, fortsätter han.

TUs jurist pekar också på att arbete med dold kamera i vissa fall kan vara den enda rimliga möjligheten att granska makthavare och blottlägga missförhållanden.

”Om detta ska hindras av staten så vore det ett betydande ingrepp i pressfriheten”, menar han.

Fler avsnitt
Fler videos