Gå direkt till textinnehållet

TU: ”Ny lag slår mot morgontidningar”

Landsortspressen sålde 15 procent färre tidningsprenumerationer via telefon under september jämfört med september 2017. Orsaken är en ny telefonförsäljningslag, uppger TU – Medier i Sverige.

Branschorganisationen TU har jämfört prenumerationsförsäljningen i september på fyra svenska mediehus och totalt 35 tidningar utanför de tre storstäderna. Hos 26 av tidningarna minskade telefonförsäljningen medan den ökade hos nio. Totalt minskade antalet sålda prenumerationer via telefon med 15 procent jämfört med september 2017.

Anledningen till minskningen är den nya telefonförsäljningslagen som trädde i kraft den 1 september i år, uppger TU.

Den nya lagen innebär att det inte längre är möjligt att ingå ett muntligt avtal via telefon. För att avtalet ska bli giltigt måste konsumenten först bekräfta det skriftligen, till exempel via brev, mejl eller sms.

Annons Annons

”Tidningsbranschen är exempel på en bransch där de problem som den nya lagen vill komma åt aldrig funnits. Lagen träffar helt enkelt fel. Färre sålda prenumerationer betyder i slutändan mindre pengar till granskande journalistik. Och att färre får möjlighet att delta i det demokratiska samtalet”, säger Jan Fager, jurist på TU, i ett uttalande.

Ett liknande skriftlighetskrav infördes i Norge 2009. Till skillnad från i Sverige är tidningsprenumerationer undantagna i Norge. TU uppmanar politikerna att ändra lagstiftningen så att tidningsprenumerationer undantas även i Sverige.

Fler avsnitt
Fler videos