Gå direkt till textinnehållet

Toppchefer på Journalistförbundet lämnar sina poster

Eva-Maria Kollberg lämnar posten som Journalistförbundets kanslichef. Samtidigt har förbundets förhandlingschef Johan Lif sagt upp sig. ”Det blir lite rockader”, säger Eva-Maria Kollberg.

Eva-Maria Kollberg kommer att lämna posten som kanslichef som hon haft i elva år.

– Jag har funderat fram och tillbaka men har kommit fram till att jag vill jobba mindre än vad jag gör idag under de åren jag har kvar fram till pensionen. Därför har jag meddelat förbundsordförande Ulrika Hyllert att jag vill sluta som kanslichef, säger Eva-Maria Kollberg.

– Det har varit väldigt mycket arbete eftersom det är så mycket ansvar som ligger på kanslichefstjänsten. 

När slutar du som kanslichef?
– När den nya kanslichefen börjar. Jag vet inte hur lång tid rekryteringen kommer att ta.

Journalisten erfar att Eva-Maria Kollberg kommer att fortsätta att arbeta på Journalistförbundet i en nyinrättad tjänst som ekonomichef, men hon vill inte kommentera uppgiften eftersom organisationen inte är förhandlad.

Under sommaren har ytterligare en chef på Journalistförbundets kansli meddelat att han slutar. Förhandlingschefen Johan Lif gör sin sista arbetsdag den 30 september och går till en tjänst som HR-specialist på Northvolt i Västerås.

– Jag har varit på förbundet i drygt tio år så det kändes som att det var läge att testa någonting nytt, säger Johan Lif. Jag har jobbat med journalister hela mitt yrkesliv, och egentligen tidigare också eftersom mina föräldrar är journalister, så det ska bli spännande att se hur det är att arbeta med andra yrkesgrupper.

Journalistförbundet kommer alltså att behöva rekrytera två nya toppchefer inom kort.

– Det blir lite rockader. Vi kommer att behöva rekrytera en ny förhandlingschef men vi har inte bestämt oss för om vi vill göra en extern eller en intern rekrytering, säger Eva-Maria Kollberg.

Fler avsnitt
Fler videos