Gå direkt till textinnehållet

Tolv journalisttjänster bort på TV4 – livedesken läggs ned

Uppemot 100 tjänster ska försvinna från TV4 till årsskiftet. Tolv av de 40 som ska bort till 1 oktober är journalisttjänster. Livedesken läggs ned. UPPDATERAD

Idag på eftermiddagen informerades personalen om nedskärningarna som väntar. I ett första steg som ska vara genomfört redan 1 oktober ska omkring 40 tjänster skäras bort, och ytterligare 60 ska försvinna till årsskiftet.

– För oss journalister är det stora och jobbiga beskedet att man lägger ner livedesken. Det är kanske inte chockartat, för vi tycker att man inte har satsat fullt ut på live den senaste tiden, men det jättetråkigt, säger journalistklubbens ordförande på TV4 Victoria Banozic.

Utöver tio live-tjänster försvinner en reportertjänst och en webbtjänst på Nyhetsmorgon/Efter fem, enligt Banozic.

Klubben hoppas att det ska gå att lösa nedbemanningen utan uppsägningar, men det återstår att se, säger Banozic.

– Och även om vi gör det – vad händer med våra fantastiskt duktiga inringsvikarier? Och vad händer i steg två av nedskärningen? Det är oroliga tider på TV4 nu.

Fredrick Malmberg, chef för TV4 Nyheterna, säger att det är "ledsamt och tråkigt" att spara på journalisttjänster:

– Det påverkar vår redaktion och de som arbetar där. Att våra snabba webbsända livenyheter tas bort innebär en försvagning i vår output av kvalitativ journalistik. 

TV4s vd Mathias Berg säger i en kommentar till Journalisten att TV4 är "mitt i arbetet med att skapa framtidens TV4 genom att samla Sverige på nya TV4 Play". Han bekräftar att runt 100 tjänster ska försvinna i år, vilka inkluderar anställda, konsulter och vakanser.

– Nu väntar fackliga förhandlingar och med hänsyn till dessa kommer vi återkomma längre fram med mer information, säger Berg.

Fler avsnitt
Fler videos