Gå direkt till textinnehållet

Nya Mitten läggs ned

Två år efter starten avvecklar LO Mediehus opinionssatsningen Nya Mitten, och en person sägs upp. Det är en del i mediehusets sparåtgärder efter att kostnader skjutit i höjden under 2023.

I februari 2022 presenterade LO Mediehus en satsning på opinionsbildande journalistik kallad Nya Mitten. Syftet var att skapa en sajt som driver frågor från ett vänsterperspektiv. LO Mediehus ger ut åtta tidningar på uppdrag av olika fackförbund, och Nya Mitten har getts ut gemensamt av tidningarna. 

Men nu läggs satsningen ned. 

– Det är ett ekonomiskt beslut. Vi har inte medel för att fortsätta med Nya Mitten. Flera av våra ägare, alltså förbunden, har problem med medlemsutvecklingen och då vill de koncentrera sig på huvudprodukten till medlemmarna, säger LO Mediehus vd Robert Jonsson (bilden). 

Annons Annons

Utöver det har mediehusets distributionskostnader, i likhet med resten av mediebranschens, exploderat under året. 

– Vi fick prioritera, eftersom vi inte kunde få ägarna att skjuta till mer pengar, säger Robert Jonsson. 

Nedläggningen innebär att en person kommer att sägas upp, och att ett antal frilansande skribenter förlorar sina uppdrag. Dessutom kommer it-kostnader och andra kostnader för att driva sajten försvinna. Totalt innebär nedläggningen en besparing på mellan en och två miljoner kronor, säger Robert Jonsson. 

– Den kommer att läggas ned nu i januari, så jobbet med att avveckla den pågår, säger han. 

Nya Mitten var planerad som en ettårig satsning men förlängdes efter det första året. Men inför 2024 prioriteras alltså opinionssajten bort. 

Enligt Robert Jonsson gör LO Mediehus en större översyn av utgifterna efter förra årets kostnadsökningar. Bland annat har vissa titlar minskat utgivningstakten, tidningarnas format har samordnats och tryckavtal har omförhandlats. 

– Även om det är knappt så har vi nu svarta siffror, sen hänger det på att annonsutvecklingen inte blir sämre än vad vi tror, säger han.

Nya Mitten uppmärksammades nyligen för en granskning som de gjorde tillsammans med Veckorevyn om brister i ätstörningsvården, något Journalisten rapporterat om

Fler avsnitt
Fler videos