Gå direkt till textinnehållet

Tidskriften Sydasien ökar utgivningen

Sydasien lade ner sin pappersutgåva 2010, återstartade med oneshots efter sju år, och nu blir det en kvartalstidskrift igen. ”Vi hoppas att vi ska nå ut till fler”, säger Johan Mikaelsson, redaktör och ansvarig utgivare.

Det senaste året har Sydasiens två redaktörer Johan Mikaelsson och Henrik Schedin jobbat hårt för att få potentiella läsare att förstå att tidningen är tillbaka i pappersform. Bland annat har man vänt sig till en stor mängd bibliotek. Pandemin borde öka både empatin och intresset för omvärlden, resonerade de – men inte hos alla skulle det visa sig.

”Er tidskrift är väldigt smal”, fick Johan Mikaelsson höra av en inköpschef på ett bibliotek

”Väldigt smal? Det är en kulturtidskrift som handlar om en region med åtta länder som sammanlagt har en befolkning på närmare 1,8 miljarder människor”, försökte Johan Mikaelsson, till ingen nytta.

Annons Annons

Visserligen har flera bibliotek visat intresse, men Johan Mikaelsson är ändå besviken. Han tycker att det vore rimligt att de kommunala större biblioteken gör landets kulturtidskrifter tillgängliga för allmänheten.

– Vi har skickat gratisexemplar till många bibliotek och hoppas att de väljer att prenumerera. Även om det inte är så mycket pengar så är det viktigt för oss att synas. Men jag vet ju att många bibliotek har stora kostnader, och då sparar man in på tidskrifter och böcker. Vi funderar på om det skulle vara enklare att få indiska restauranger än biblioteken att börja prenumerera, säger Johan Mikaelsson (bilden), som tog över som redaktör och ansvarig utgivare för Sydasien i slutet av 2019.

Tidskriften Sydasien som grundades 1977 gav för tio år sedan upp papperet och satsade på att nå ut på nätet, med begränsad framgång.

Efter sju år återstartades papperstidningen med oneshots: totalt sex nummer kom ut åren 2017-2020. I år ökar man frekvensen och blir en kvartalstidskrift igen. Samtidigt som många kulturtidskrifter går i motsatt riktning och minskar frekvensen.

– Vi hoppas att vi ska nå ut till fler. De som läser på nätet kanske blir sugna på att skaffa en prenumeration och de som läser i papperet kanske hittar till sajten. Vi hoppas också på ett ökat kulturtidskriftsstöd från Kulturrådet; det blev en liten höjning i år, till 100 000 kronor, säger Johan Mikaelsson.

– Men det är roligt att gå mot trenden, att öka utgivningen i papper i stället för att minska som de flesta gör. Vi gör samtidigt en satsning på sajten och ska ha minst två artiklar i veckan. Vi tror att det finns ett ganska stort intresse i Sverige för länderna i regionen.

Hur går det ihop ekonomiskt?
– Man måste ha råd att tjäna lite, annars kan man inte ge ut en kulturtidskrift. Vi har gått från i princip noll betalande prenumeranter till ett par hundra efter att vi började komma ut i papper igen. Antalet prenumeranter ökar med någon eller några nya i veckan. Det går långsamt men i rätt riktning.

 

Fakta

Tidskriften Sydasien
Frekvens: Fyra nummer per år
Upplaga: 500
Ansvarig utgivare: Johan Mikaelsson
Innehåll: Reportage och analyser, med fokus på mänskliga rättigheter i Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal, Afghanistan, Bhutan och Maldiverna.

Fler avsnitt
Fler videos