Gå direkt till textinnehållet

Skånska Dagbladet halverar utgivningen – åtta tjänster försvinner

Skånska Dagbladet blir en tredagarstidning, skriver ägaren Bonnier News Local i ett pressmeddelande. Samtidigt vill ägaren flytta redaktionen från Malmö till Eslöv och dra ned med åtta tjänster.

Det nya mediestödet väntas försämra Skånska Dagbladets redan dåliga ekonomi, uppger Bonnier News Local. Därför ska nu stora besparingar göras. Tidningens utgivning minskas från sex dagar i veckan till tre, något som är förhandlat och klart. Nu meddelar ledningen också att redaktionen minskas med åtta tjänster och att redaktionen i Sjöbo stängs. Samtidigt kommer chefredaktör, nyhetschef och en ledarskribent flyttas från redaktionen i Malmö till Eslöv, som blir tidningens nya huvudort. Förhandlingar kring de förändringarna har nu inletts. 

Enligt Carl-Johan Bergman syftar flytten till att stärka Skånska Dagbladets position i Mellanskåne, där tidningen är som starkast idag. 

– Skånskan har, och kommer ha, en utmanande ekonomisk situation och då måste vi göra allt för att säkra det viktigaste vi har, alltså den unika journalistiken som Skånskans reportrar och redaktörer producerar i Mellanskåne. Där fyller Skånskan en mycket viktig funktion som vi måste värna, då tidningen är ensam om att bevaka området och dess kommuner, säger han i ett pressmeddelande. 

2021 gjordes också ett sparpaket på tidningen. Då gick bemmaningen från 32 redaktionella tjänster till 24. 

Sedan tidigare har Bonnier News Local föreslagit att Arbetarbladet ska flytta från Gävle till Sandviken. Även då var syftet att flytta tidningen till den ort där den har flest prenumeranter. 
 

Fler avsnitt
Fler videos