Gå direkt till textinnehållet

SVT1 visar lika många kvinnor som män i tv-rutan – bäst i klassen i Europa

Genom ai-teknik har det danska företaget Media catch analyserat mångfalden i innehållet hos tv-hus i 21 olika europeiska länder. Analysen visar att SVT1 är bäst i klassen när det gäller jämställdhet, med 50 procent kvinnor och 50 procent män.

Analysen, som Journalisten har tagit del av, visar på stora skillnader när det gäller vilka åldrar, kön och etniciteter som representeras i de olika tv-kanalerna. Totalt har 13 500 timmars innehåll under de två sista veckorna i maj månad och den första veckan i juni analyserats.

SVT1 är den kanal som är mest jämställd mellan könen, tätt följd av portugisiska RTP och danska TV3 som landar på 49 procent kvinnor. Minst jämställd är tjeckiska CT1 med 24 procent kvinnor.

I analysen kan man också se att SVT1 har en 22-procentig representation av icke-vita i sitt innehåll och att snittåldern på människorna som syns i rutan ligger på 42 år.

Kroatiska Nova TV har 51 procent icke-vita i sitt innehåll och den lägsta snittåldern, 36 år. Brittiska BBC har 35 procent icke-vita och en snittålder på 44 år.

Det är viktigt att påpeka att företaget inte har analyserat tiden de olika personerna syns i rutan eller vilka ämnen som tas upp, bara antalet gånger de har förekommit.

SVTs programdirektör Eva Beckman känner inte till undersökningen men berättar att resultatet stämmer överens med hennes bild av mångfalden i SVT1.

– Vi har jobbat målmedvetet under många år med vilka som syns i rutan, det är kul att det märks, säger hon till Journalisten.

Fler videos
Fler avsnitt