Gå direkt till textinnehållet

Avstängd Lineker tillbaka i rutan

UPPDATERAD Gary Lineker, en av Englands mest berömda fotbollsspelare, numera tv-expert, stängdes av från Match of the Day av BBC sedan han kritiserat Storbritanniens regering på sociala medier. 

Bakgrunden är Linekers uttalanden på Twitter där han har jämfört ordvalen som användes för att tillkännage regeringens asylpolitik med 1930-talets Tyskland.

Efter beskedet att Lineker stängs av har flera expertkollegor ställt in sin medverkan för att visa solidaritet med Lineker, och flera spelare har meddelat att de inte ställer upp på intervjuer. Under helgen fylldes de engelska medierna av artiklar och kommentarer om händelsen. Flera sportprogram fick sändas utan kommentatorer.

– Det är klart att det blåser upp till en jättelik storm. Premier League, BBC, Match of the day och Gary Lineker är bland det viktigaste de har i landet. Det är heligt och tradition på lördagar i England, säger tidigare Sportbladetmedarbetaren Peter Wennman till Aftonbladet.

Annons Annons

Enligt SVT har avstängningen av Lineker riktat blickarna mot BBCs ledning och styrelseordföranden Richard Sharp som har en nära relation med premiärminister Rushi Sunak.

Under måndagen meddelade BBC att Lineker är tillbaka i rutan kommande helg och tillkännager att en oberoende utredning kommer att tillsättas för att revidera vilka regler som gäller för anställdas uttalande i sociala medier. 

Fler avsnitt
Fler videos