FOTO: Tomas Ohlsson

SVT vann
Facebook-mål i AD

21 oktober, 2015

Sveriges Television gav en anställd nya arbetsuppgifter efter att han uttryckt sin personliga åsikt på Facebook i frågor som han bevakade. Då drog Unionen SVT inför Arbetsdomstolen som nu ger SVT rätt.

En medarbetare på en av SVTs lokala stationer ska ha uttryckt personliga åsikter på Facebook genom att ta ställning i frågor som han bevakade som reporter och programledare. Med hänvisning till public service-uppdraget förändrade då SVT reporterns arbetsuppgifter under en viss period och tilldelade honom en erinran.

Med Unionen som ombud reste den anställde reportern frågan om detta var att betrakta som kollektivavtalsbrott och vände sig till Arbetsdomstolen för att få saken prövad.

Arbetsdomstolen bedömer att SVT inte har gjort sig skyldigt till kollektivavtalsbrott. Domstolen har inte heller funnit att SVT agerat i strid med Europakonventionen och god sed på arbetsmarknaden eller i strid med det enskilda anställningsavtalet. AD ger därmed SVT rätt.

Unionen får betala rättegångskostnaderna på drygt 250 000 kronor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies