Gå direkt till textinnehållet

SVT ställer in 14 lokala nyhetssändningar

Den sena sändningen av lokalnyheterna lyfts ur tv-tablån vid 14 tillfällen i sommar, vilket väcker kritik på redaktionerna.

SVTs programbeställare Helena Olsson uppger för Journalisten att de 14 inställda sändningarna, räknat från 1 maj, beror på en rad anledningar.

Bland annat påverkas de sena lokala nyhetssändningarna av Eurovisions delfinaler, Victoriadagen, Fotbolls-EM, men också kriminalserien Morden i Midsomer. 

”När vi la om lokala nyheter till SVT1 så låg det i förutsättningarna att vi lyfter den sena sändningen när den krockar med stora evenemang eller t ex starka sommartraditioner. Detta eftersom vi numera inte kan lägga lokala i SVT2 som vi t ex kan göra med Sportnytt”, skriver Helena Olsson i ett mejlsvar.

Annons Annons

Enligt vad Journalisten erfar har beslutet väckt en del kritik på lokalredaktionerna.

– Det är obegripligt att de inte värderar vår publik högre. Alla de trogna, som av vana bänkar sig för att se de sena nyheterna, negligeras ju totalt. Det här andas förakt för dem som av någon anledning väljer tv-rutan framför appen, säger en irriterad medarbetare på SVTs lokala nyheter.

Helena Olsson har full förståelse att det finns de som inte gillar beslutet.

Ledningen menar också att det finns stora publikgrupper som skulle reagera starkt på att avbryta mitt i en fotbollsmatch eller att sommarens traditionsenliga Morden i Midsomer hamnar sent på kvällen.

”Det är de tidiga lokala nyhetssändningarna som har den stora publiken och i takt med att nyhetskonsumtionen har flyttat till digitala plattformar är vårt samlade lokala erbjudande hela tiden omfattande”, uppger Helena Olsson.

Klas Granström                                      Johannes Nesser

kg@journalisten.se                                  jne@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos