Gå direkt till textinnehållet

SVT ser om rutinerna efter Paris-sändningarna

I fredagens terrorattacker i Paris har både SVT och SR fått kritik av tittarna för att man reagerade alldeles för sent. Nu ser man över rutinerna. 

Aftonbladet och Expressen var snabba och sände live på nätet redan kort inpå flashen om attackerna. Även TV4 fick upp sin nyhetsstudio snabbt på fredagskvällen.

Men på SVT broadcast pågick det konsert med Madonna i stället för extra nyhetssändningar, fram till strax efter midnatt. Det här gjorde att SVT fick tuff kritik av tittarna för att reagera för sent.

– Vi är självkritiska, men måste också se till allt bra vi gjorde. När flashen kom var vi redan ute med nyheten så på sajten gick det fort. Vi kom igång för sent med sändningen i broadcast, men när vi väl var igång är jag dock stolt över det vi gjorde. Vi ger kvalificerade uppdateringar med experter och intervjuer, säger Anne Lagercrantz (bilden), divisionschef för nyheter och sport.

Annons Annons

Nu ska dock SVT titta närmare på hur man kan förbättra snabbheten inför nästa stora nyhetsflash. En utredning är tillsatt, som både ska titta på vad man bör göra just nu och mer långsiktigt i organisationen.

– Vi kartlägger akut vad som hände och vad som felat. Vi vill säkerställa att det inte kan hända igen och kommer att besluta om åtgärder redan den här veckan, säger Lagercrantz.

Även SR får kritik för att man var sen med uppdateringar och information. Och när sändningarna väl kom igång så spelades det poplåtar mellan nyhetsuppdateringarna. Nu ska också SR titta på vad man kan göra bättre, berättar SRs programredaktör Björn Löfdahl i ett inslag i Medierna i P1.

"Man måste gå igenom det här och se om det finns anledning till självkritik. Public service har också en särskilt viktig roll en sådan här gång", sa Björn Löfdahl bland annat till Medierna.